Jouw regio: ,
Wijzig regio
Jouw regio: nog niet opgegeven
Wijzig regio
Rate this post
  • Voorkom tanderosie
    Rate this post

    Het is tegenwoordig niet gemakkelijk om je gebit te beschermen tegen schadelijke invloeden uit de voeding. Was het vroeger vooral de kans op het ontwikkelen van gaatjes waar we als consument op moesten letten bij het kiezen van goede voeding, tegenwoordig moeten we ook alert zijn op sluipende slijtage van het gebit die ontstaat door verborgen voedingszuren die onder andere in frisdranken en fruitsappen zijn verwerkt.

    Hoe kan eten en drinken schade toebrengen aan ons gebit? Die vraag stelde ForYou Magazine mij, José Weimar, al bijna 20 jaar werkzaam als mondhygiënist. Ik zal over enkele slechte invloeden van voeding op het gebit kort iets vertellen.

    Tanderosie
    De invloed van suiker op het gebit is al vrij lang bekend. De invloed van voedingszuur, dat de fabrikant aan sapjes en frisdrank toevoegt, is minder bekend. Dat zuur wordt toegevoegd om ervoor te zorgen dat het drinken lekker fris smaakt. Ons gebit bestaat voornamelijk uit kalk en dat is goed oplosbaar in zuur. Dus elke keer dat we een sapje drinken, lossen die voedingszuren onze tanden en kiezen steeds een beetje op zonder dat we dit meteen zien. Je tanden worden steeds platter, maar je ziet het proces zelf niet gebeuren. Dit noemen we ‘tanderosie’. Na een tijdje zie je wel dat je tanden wat geler zijn geworden. Dat komt doordat je glazuur – dat doorzichtig is en als dikke buitenlaag wit oogt – steeds dunner wordt, waardoor het onderliggende tandweefsel, het gelige dentine, er steeds meer doorheen schemert. Soms krijg je ook heel gevoelige tanden of kiezen. Dat komt doordat de isolerende laag glazuur, die koude en warmteprikkels dempt, steeds dunner is geworden, waardoor die prikkels niet meer gedempt worden.
    Ook al nemen we dus light-producten, omdat we denken dat we geen gaatjes daarvan kunnen krijgen, het is toch geen vrijbrief om de hele dag door light fris en light sapjes te drinken omdat het zo lekker is: ook light-producten lossen onze tanden op! Verloren gegaan glazuur komt nooit meer terug.

    Adviezen
    Wat kunnen we doen om kans op erosie te beperken?
    – Neem niet meer dan 1 tot 2 glazen fris of sap per dag. Vers geperste sapjes kun je met een rietje drinken. Thee en koffie zonder suiker en water zonder prik zijn niet schadelijk voor het gebit.
    – Fruit is erg gezond, maar als je verspreid over de dag meerdere stuks eet (mandarijntjes in de winter) is dat heel schadelijk voor je gebit. Eet liever een paar stuks direct na elkaar, zodat het gebit even tijd krijgt om van het zuur te herstellen. Probeer citrusfruit of kiwi’s ook eens te combineren met een yoghurt- of kwarkproduct waar veel kalk in zit. Dat vangt het zuur een beetje op en daardoor komt het zuur niet meteen op het glazuur terecht.
    – Bel de mondhygiënist in jouw buurt eens voor een afspraak. Die kan vertellen of jij kans loopt op erosie of gaatjes en heeft tips om je de juiste keuze in je voedingspatroon te laten maken. Raadpleeg ook eens het Ivoren Kruis; hun adviezen zijn heel waardevol. Zie www.ivorenkruis.nl.

    Leave a reply →

Reageer op dit artikel

Cancel reply