Rate this post
  • Vraag het Femmie
    Rate this post

    Voeden buitenshuis? Er zijn zwangere vrouwen die er als een berg tegenopzien om in het openbaar te voeden. Borstvoeding geven in eigen slaapkamer is tot daar aan toe, in de huiskamer voeden waar bezoek bij is, lijkt onmogelijk. Buitenshuis voeden is helemaal ‘not done’.

    Eigenlijk hoef je daarover als zwangere vrouw nog helemaal niet na te denken. Ga eerst maar je kind krijgen, ervan genieten, herstellen van de bevalling en gaandeweg het voederen en moederen een beetje in de vingers krijgen.

    Na een poosje ga je ontdekken dat je behoefte krijgt je vleugels uit te slaan om samen met je kindje de wereld buiten het eigen huis te verkennen. Dan ben je op een dag in de stad aan het winkelen en duurt het uitstapje langer dan je dacht; of je baby bedenkt eerder dan verwacht honger te hebben. Je hebt dan de keuze uit een paar mogelijkheden:
    1.     Snel naar huis gaan met een onrustige
    of – nog erger – huilende baby.
    2.     Ergens een plekje zoeken om te gaan voeden. Tegenwoordig kun je borstvoedingsvriendelijke locaties herkennen aan de sticker ‘Voeden kan hier’. Zelfs als ergens niet zo’n sticker is te vinden, kun je natuurlijk overal voeden. Meestal ergert men zich meer aan een huilende baby dan aan een rustig     drinkend kind.

    Handigheidjes
    –     Heb je de baby mee in de draagdoek? Dan kun je zelfs voeden zonder je kindje tevoorschijn te halen.
    Zorg in dat geval voor gemakkelijke kleding.
    –     Kleding in laagjes maakt het gemakkelijk het voeden ‘bedekt’ te doen: sjaaltjes, een vest of speciale voedingskleding kunnen het voeden verdoezelen.
    –     Borstvoeding is een natuurlijk iets. Als een moeder die geen borstvoeding geeft overal een flessenwarmer vindt, mag een moeder die wel borstvoeding geeft ook overal voeden. Dóé het gewoon! Het is de hoogste tijd dat voeden in het openbaar normaal wordt.

    Lactatiekundige
    Bevallen doe je meestal met hulp, bij borstvoeding kun je ook begeleiding vragen. Een lactatiekundige is speciaal opgeleid om zwangere vrouwen & partner en vrouwen die borstvoeding geven te helpen met informatie en, indien nodig, begeleiding. In Oost- en Midden-Gelderland werkt Femmie de Jong IBCLC als vrijgevestigd lactatiekundige, onafhankelijk van een instelling. Bij onzekerheid, pijn tijdens of na het voeden, harde plekken in de borst, (dreigende) borstontsteking, te weinig melk of te veel, te korte tong- of lipriem, spruw en dergelijke kun je terecht bij de MolkFaam.

    Leave a reply →

Reageer op dit artikel

Cancel reply