Jouw regio: ,
Wijzig regio
Jouw regio: nog niet opgegeven
Wijzig regio
Rate this post
 • Vraag het Mo: Voor mezelf kiezen
  Rate this post

  Irene heeft een drukke baan als leidinggevende in een internationale organisatie. Ze maakt lange werkdagen en heeft soms ook werkrecepties in de avonden. Daarnaast heeft ze een uitgebreid sociaal netwerk en een LAT-relatie. Ze merkt dat haar werk, sociale leven en relatie lastig te combineren zijn. Dit resulteert in een overvolle agenda en een constant gevoel van stress. Inmiddels zijn er lichamelijke klachten ontstaan, waardoor ze wordt beperkt in haar dagelijks functioneren. Vooral op het werk heeft ze veel last van RSI-gerelateerde klachten, en ze merkt dat ze buiten werktijd ook steeds vaker ­klachten heeft.

  Hoe heeft dit kunnen gebeuren?
  Irene was een introvert kind dat in haar eigen wereld leefde. Haar ouders scheidden toen ze nog jong was. ­Daarnaast werd ze erg gepest op de basisschool. Dit maakte haar als kind erg onzeker.
  Door het gemis aan een veilige basis en negatieve ervaringen heeft ze geleerd zich te vermannen en is ze als ­overlevingsstrategie aangepast gedrag gaan vertonen. Dit bestond uit haar energie richten op haar op omgeving, vele vriendschappen aangaan, veel afspraken maken en altijd klaarstaan voor andere mensen. Dit gaf haar waardering en een goed gevoel over zichzelf. Ook kwam ze hierdoor erg sterk en zeker over op anderen, waardoor ze minder risico liep om gekwetst te worden.

  Wat nu te doen?
  Irene is in de therapie aan de relatie met zichzelf gaan werken en heeft ontdekt dat haar extroverte gedrag een overlevingsstrategie is, die ervoor heeft gezorgd dat ze zichzelf gaandeweg is kwijtgeraakt.
  Het is belangrijk dat Irene bij alles wat ze aangaat en plant, goed aanvoelt of dit werkelijk is wat ze wil. Ze heeft ontdekt dat ze alleen op deze manier de balans tussen werk en privé kan herstellen en zich geestelijk en lichamelijk beter kan gaan voelen. Irene zal heel bewust elke keer weer een stap terug moeten doen om tot rust te komen en te voelen wat het beste is voor haar.

  Hoe is de situatie nu?
  Irene voelt dat zij controle heeft over het leven én haar agenda wordt nu bepaald door haar eigen behoeften. Dit gaat gepaard met een loslatingsproces. Door haar veranderingen reageren enkele mensen in haar omgeving negatief, nu ze immers niet meer voldoet aan hun oude verwachtingen. Irene kiest nu heel bewust wanneer en met wie ze haar tijd doorbrengt. Ook als ze samen met haar vriend is, neemt ze af en toe een moment voor zichzelf. Op het werk heeft Irene ervoor gekozen om meer taken te delegeren aan haar teamleden. Irene neemt nu iedere dag pauze en gaat op tijd naar huis. Dit alles heeft ertoe geleid dat haar RSI-klachten sterk zijn verminderd. Zij voelt zich, zowel op het werk als privé, meer ontspannen en kan genieten van ieder moment.

  Leave a reply →

Reageer op dit artikel

Cancel reply