Rate this post
 • Vrij en blij?!
  Rate this post

  Je voelt het tot in het topje van je teen, of je hebt dagelijks een zwaar hoofd: het gevoel van vrijheid is ten eerste het idee dat je gezond bent en in staat bent om jezelf te verzorgen.

  Autonomie is naast het ervaren van anatomische bewegingsvrijheid ook de situatie dat je jezelf sociaal emotioneel mag uiten. Dit samenspel van beweging en het mentale bepaalt het gevoel van vrijheid, binnen de gemeenschap waarin jij je begeeft. Sociaal-emotioneel ervaren echter veel mensen beperkingen vanuit culturele conditioneringen. Het begint al in het gezin (van herkomst). Had je recht op eigen gedachten of werd hoe je denkt en voelt ingevuld door opvoeders en verzorgers?

  Beperkingen in gedachten en gevoelens die beklijfd zijn door herhalingen, behouden een blijvend effect, tenzij het besef ontstaat dat er een soort stemmetje is. De ‘innerlijke ouder’ wordt dit genoemd. Het is het vingertje naar jezelf en de ander, waardoor gevoelens van vrijheid ernstig worden beperkt. Een innerlijke ouder is wat anders dan bijvoorbeeld perfectionisme of een innerlijke criticus. Een innerlijke ouder is het afwijzende subtiele vingertje naar jezelf. In plaats van ontwikkeling is een het opvoedende en belerende strategie; nauwelijks waarneembaar omdat het een ingesleten patroon is geworden.

  Door anatomische correctie (critical alignment) van gespannen lagen in het lichaam kan de emotionele diepe laag hersteld worden naar authentieke vrijheid. De lichamelijke interne laag en de psychologische laag van gevoelens zijn verbonden door de beleving van ruimte in het lichaam. Lichtheid en vrijheid vormen de beweging waar de oorsprong van authenticiteit ligt. Keuzes en beslissingen worden niet meer omringd door (on)bewuste schuld- en schaamtegevoelens.

  Hoe herken je de innerlijke ouder?
  1. Je herhaalt zinnen en woorden die je eigenlijk niet wil zeggen.
  2. Heel twijfelachtig of overdreven stellig. Dit is het gevolg van spiegelneuronen. Vanaf de wieg doen we mensen na en ervaren we emoties aan de hand van het effect.
  3. Elke vorm van (ver)oordeel naar een ander komt uit ons interne kader, geschetst door overgenomen waarden en normen.

  Terug naar vrijheid
  – Anatomisch herstel van compensatiebewegingen.
  – Openen van hart, buik en bekkengebied.
  – Psychologisch herstel van vastgeroeste ideeën over jezelf.
  – Leren observeren zonder oordeel.

  Sherita Paltan
  hypnotherapeut, psychosociaal therapeut voor kinderen en volwassenen, critical alignment yogadocent en therapeut

  Leave a reply →

Reageer op dit artikel

Cancel reply