Jouw regio: ,
Wijzig regio
Jouw regio: nog niet opgegeven
Wijzig regio
Rate this post
  • Vrijer en efficiënter bewegen…
    Rate this post

    Je wilt zo goed mogelijk werken, sporten, musiceren, dansen, presenteren, communiceren. Je wilt er dan ook voor zorgen dat je door de manier waarop je de dingen doet, niet tegen problemen, pijnklachten en blessures aanloopt. De Alexander techniek is een zeer concrete methode die je hierbij kan helpen.

    De Alexander techniek staat haaks staat op de manier waarop we gewoonlijk problemen aanpakken:
    – vanuit het geheel, niet de onderdelen
    – vanuit wat we kunnen laten, niet wat we moeten doen
    – vanuit wat we voor onszelf kunnen doen, niet wat anderen voor ons moeten oplossen
    – vanuit preventie, niet vanuit genezing

    Wat is de Alexander techniek?
    De manier waarop je beweegt, zit vol onbewuste gewoontes, die je met je meedraagt achter de computer, tijdens het hardlopen, yoga beoefenen, spreken, zingen en musiceren. Op den duur leidt dit vaak tot spanning, pijn en blessures.
    De Alexander techniek leert je je coördinatie te verbeteren door die gewoontepatronen te doorbreken. Je leert je gedachtes zó te organiseren, dat je vrijer en efficiënter kunt bewegen. Het met rust laten van de relatie tussen je hoofd, nek en rug staat hierbij centraal.
    Je leert niet zozeer hoe je de dingen moet doen, maar welke dingen je weg kunt laten om pijnklachten en blessures te voorkomen of verhelpen. Je gaat uit van de vraag ‘wat doe ik waardoor het niet optimaal gaat?’. Hierdoor word je zelf het instrument om jezelf te verbeteren – en neem je de oorzaak van veel klachten weg.

    Hoe ziet een les eruit?
    Tijdens een les Alexander techniek helpt de leraar je om je gewoontepatronen te leren kennen en te doorbreken. Er wordt (zeker in het begin) vaak gewerkt met eenvoudige bewegingen. Juist omdat dat eenvoudige bewegingen zijn, die je dagelijks vele malen uitvoert zonder erbij na te ­denken, leer je daarin gemakkelijk de spannings- en bewegingspatronen kennen die je in al je activiteiten gebruikt.
    Daarnaast werk je in een les vaak ‘op de tafel’. Door de liggende houding is het gemakkelijker te merken waar je dingen vasthoudt en dus spanningen kunt loslaten. Hoewel niet specifiek zo bedoeld, ervaren veel leerlingen het werken op de tafel als een prettige massage, waarna ze zich langdurig lichter en meer in balans voelen.

    Hoeveel lessen?
    Om een goed begin te maken met de principes van de Alexander techniek, wordt een serie van 10 lessen aanbevolen. Voor leerlingen met klachten geven 10 lessen ook veelal een duidelijk merkbaar en blijvend resultaat. Wil je meer uit de Alexander techniek halen, dan zijn meer lessen nodig – normaal gesproken zo’n 20 tot 30 lessen. Maar een kennismaking met de Alexander techniek begint met een eerste les! Neem gerust contact op om een afspraak te maken.

    Leave a reply →

Reageer op dit artikel

Cancel reply