Jouw regio: ,
Wijzig regio
Jouw regio: nog niet opgegeven
Wijzig regio
Rate this post
 • Elke vrouw is mooi, ongeacht haar maat
  Rate this post

  Zelfverzekerd komt ze aanlopen. Een tricot zomerjurk sluit als een tweede huid om haar lichaam en doet haar vrouwelijke rondingen perfect uitkomen. Met een routinegebaar zwaait ze haar lange, blonde haren uit haar gezicht. Ze straalt. ‘Ik voel me nu zoveel gelukkiger dan vroeger toen ik probeerde om zo slank mogelijk te zijn’, lacht curvy model Louisa Kinkel. ‘Als je zelfverzekerd bent en dat uitstraalt, ben je sowieso mooi. Ongeacht je maat.’

  Als jong meisje droomde ze er al van om model te worden. ‘Mijn grote voorbeelden waren natuurlijk de angels van Victoria’s Secret. Zo’n figuur wilde ik ook. Op mijn 15de kreeg die modellenambitie echt vorm. Mijn moeder had foto’s van me gemaakt die ik opgestuurde naar bureaus. Er was best interesse. Tot het moment dat ik mijn maten doorgaf, dan kreeg ik altijd te horen dat ik slanker moest worden. De gewenste maten voor een straight size model zijn 90-60-90 die de omtrek van respectievelijk je borsten, taille en heupen in centimeters weergeven. Straight size is een term om modellen aan te duiden die size zero hebben oftewel maat 32, 34 of 36. Vanaf maat 38 spreek je van plus size’, legt Louisa uit. ‘Nu had ik op 15-jarige leeftijd, in tegenstelling tot mijn schoolvriendinnetjes, al echt borsten en billen. Ik kreeg een hekel aan mezelf. Ik maakte mezelf wijs dat het niet normaal was zoals ik eruit zag en dat werd ook nog eens bevestigd wanneer ik magazines doorbladerde. Curvy of plus-size modellen zag je daar vrijwel niet in staan, dat stond toen nog helemaal in de kinderschoenen.’

  Grote teleurstelling
  Louisa weet nog goed hoe zwaar die periode voor haar was. ‘Ik was heel hard voor mezelf. Ik mocht heel veel dingen niet en vergeleek mezelf continu met Victoria’s Angels. Ik wilde hoe dan ook voldoen aan dat schoonheidsideaal. Ik stond dagelijks op de weegschaal, sportte veel en hield me aan een strak dieet. Ik at wel heel gezond hoor, mijn manier van eten heeft gelukkig nooit anorexia-achtige proporties aangenomen, maar met mijn lichaamsbouw was het gewoon geen realistisch doel. Dat zag ik toen echter nog niet in.  Zolang ik de gewenste maten niet had, kreeg ik geen opdrachten, dus ik was alleen maar bezig met afvallen. Dat maakte me ongelukkig en als troost at ik dan wel eens iets wat ik eigenlijk niet ‘mocht’. Daar voelde ik me dan weer schuldig over waardoor ik nog ongelukkiger werd en daarmee was het cirkeltje rond. Het heeft een paar jaar geduurd voordat ik inzag dat ik mijn droom om straight size model te worden op moest geven. Daar heb ik het vreselijk moeilijk mee gehad.’

  Missie
  In de muziek kon Louisa haar verdriet kwijt. ‘Ik speel gitaar en ben in die periode heel veel muziek gaan schrijven. Al mijn emoties werden vertaald in songteksten. Achteraf gezien is dat echt een soort therapie voor me geweest. Het was geen makkelijke tijd, de teleurstelling was enorm, maar ik wist mezelf er toch van te overtuigen dat ik me op iets anders moest focussen en dat ik heus nog wel andere kwaliteiten had.
  Mijn langgekoesterde droom stopte ik diep weg en ik richtte me op mijn toekomst. Ik kwam net van de havo af en ben gaan studeren.’ Toch bleef het knagen en staken haar ambities om model te worden weer de kop op. ‘ Er kwamen bureaus voor curvy models en ik wilde erachter komen of ik toch nog een kans maakte in de modellenwereld. Dus ik ben castings gaan doen. In het begin moest ik mezelf er overigens wel van overtuigen dat je geen maatje 34 moet hebben om mooi te zijn hoor’, grinnikt ze. ‘Ik vond het ook heel lastig om een shoot voor lingerie of badmode te doen. Ik was bang om mijn rondingen te laten zien, het liefst verborg ik ze onder een kimono’, grijnst ze. ‘Nu vind ik het prachtig om een dergelijke shoot te doen. Ik toon mijn lichaam met volle trots. De doorsnee Nederlandse vrouw heeft, net als ik, maat 42 en hiermee kan ik laten zien dat je ook mét je rondingen heel mooi en sexy kunt zijn. Het is jammer dat dit nog niet zo in opkomst was toen ik 15 was. Ik had zo graag gewild dat iemand tegen mij had gezegd dat ik er mocht zijn. Dat je ook mooi bent als je niet maatje Victoria’s Secret hebt. Ik heb daar vroeger zoveel moeite mee gehad. Op die leeftijd ben je zo kwetsbaar. Zulke meisjes moet je juist laten zien dat curvy ook mooi is. Dat zie ik dan ook een beetje als mijn missie.’

  Balans
  ‘Ik gun het mezelf om niet meer zo obsessief met mijn lichaam bezig te zijn. Je moet gewoon luisteren naar wat je lichaam nodig heeft en dat is goede voeding en lekker sporten. Ik zit beter in mijn vel dan ooit. En weet je, om je eerlijk de waarheid te zeggen weet ik niet eens hoeveel ik weeg. Ik geniet en zorg goed voor mezelf. Dat glas wijn of dat dessert laat ik ook heus niet altijd staan, dan ga ik liever een keer extra naar de sportschool. Normaal gesproken zie je me daar drie keer in de week. Ik volg yogalessen, ik boks en ik train met een personal trainer. Hij zorgt ervoor dat mijn trainingen en voeding goed op elkaar zijn afgestemd. Als ik bijvoorbeeld teveel cardio zou doen, val ik teveel af en dan ben ik geen plus size meer. In plaats daarvan doe ik wat extra krachttraining om strak in mijn vel te zitten. De bureaus waarvoor ik werk, willen wel dat ik constante maten houd. De afgelopen jaren heb ik veel over voeding geleerd, ik weet precies wat goed voor me is. En natuurlijk eet ik ook nog wel eens een pizza, patat of chocola, maar het verschil met vroeger is dat ik me er nu niet meer schuldig over voel. Ik gun het mezelf om ervan te genieten. En dat kan ook prima wanneer je er maar voor zorgt dat er balans is. Als ik iets gegeten heb wat niet zo goed is, eet ik de dag daarna extra gezond, met veel groente en smoothies. Balans, dat is het keyword.’

  Je mag er zijn!
  ‘Er zou meer diversiteit moeten komen in maten die geshowd worden’, vervolgt Louisa beslist. ‘Met al die straight size models creëren magazines en modehuizen teveel een fantasiewereld. Er moet een realistischer beeld worden neergezet hoe vrouwen zijn. Ik denk dat vrouwen dat zelf ook willen. Veel vrouwen zijn zo streng voor zichzelf en durven zich niet in een bikini te vertonen. Dat is zo jammer. Stop gewoon om jezelf met anderen te vergelijken, eet gezond en beweeg. Dan ga je je vanzelf lekkerder en zelfverzekerder voelen. Jij bent uniek en dat wil je ook zijn.

  Alleen dan kun je het beste uit jezelf naar boven halen.
  Je mag er zijn!’

  Leave a reply →

Reageer op dit artikel

Cancel reply