Jouw regio: ,
Wijzig regio
Jouw regio: nog niet opgegeven
Wijzig regio
Rate this post
 • Vrouwenkwalen…
  Rate this post

  Er zijn verschillende kwalen die specifiek aan vrouwen worden toegeschreven. Bekende voorbeelden zijn premenstrueel syndroom- (PMS-) en overgangsklachten. Andere kwalen, die vooral bij vrouwen voorkomen, zijn blaasontsteking en urine-incontinentie.

  Bij urine-incontinentie treedt minimaal twee keer per maand ongewild urineverlies op. Dit komt voor bij een kwart tot ruim de helft van alle volwassen vrouwen en bij minder dan één op de tien volwassen mannen. Uit het feit dat slechts de helft van deze groep professionele hulp zoekt, blijkt dat urine-incontinentie nog altijd als taboe wordt beschouwd…

  De meest voorkomende vormen van urine-incontinentie zijn stress- en aandrangincontinentie en een mengvorm van beide.Bij stressincontinentie treedt urineverlies op tijdens inspanning, zoals bij lachen, niezen, hoesten, rennen en springen. Hierbij kan het afsluitmechanisme van de blaas de druk vanuit de buik onvoldoende opvangen. Stressincontinentie kan onder andere ontstaan bij zwangerschap en een vaginale bevalling.

  Bij aandrangincontinentie treedt urineverlies op na plotselinge, onhoudbare aandranggevoelens. Hierbij kan de samentrekking van de blaasspieren niet worden onderdrukt, meestal door een verstoring van het reflexmechanisme. Aandrang­incontinentie neemt toe met de leeftijd.

  De behandeling van incontinentieklachten bestaat allereerst uit het trainen van de bekkenbodemspieren en/of blaastraining. Wat voeding betreft kunnen incontinentieklachten onder andere verbeteren door af te vallen bij overgewicht en het vermijden van koolzuurhoudende dranken en calorierijke maaltijden. Groente, brood en kip daarentegen, kunnen de klachten juist verminderen. Verder is het belangrijk om voldoende te bewegen en niet te roken. Voor overige voedings- en leefstijl­adviezen nodig ik je uit om langs te komen in mijn ­praktijk. Ik wens je minder klachten en meer levens­kwaliteit toe!

  Leave a reply →

Reageer op dit artikel

Cancel reply