Jouw regio: ,
Wijzig regio
Jouw regio: nog niet opgegeven
Wijzig regio
Rate this post
 • Waar gaat je kind wonen?
  Rate this post

  ‘Vanaf 12 jaar mag mijn kind kiezen!’ Deze uitspraak hoor ik vaak, maar het is een wijdverbreid misverstand. Het is namelijk onjuist dat kinderen vanaf 12 jaar zelf mogen kiezen bij welke ouder ze willen wonen of hoe vaak ze naar de andere ouder gaan. Het kan zelfs schadelijk zijn om dat door een kind te laten bepalen, omdat dat een loyaliteitsconflict bij het kind kan teweegbrengen.

  Kinderen zijn vanaf hun 18e verjaardag meerderjarig, en pas vanaf dat moment mogen ze alle beslissingen zelf nemen en zijn ze vrij om te gaan en staan waar ze willen. Dat betekent dat ze dan ook zelf mogen kiezen bij welke ouder ze willen wonen (of ergens anders) en hoe vaak ze hun ouders bezoeken.

  Maar tót 18 jaar zijn kinderen minderjarig. En dat betekent dat alle beslissingen rond de minderjarige alleen kunnen worden genomen door degene die het gezag over het kind uitoefent. Je kunt gezag hebben als ouder(s) of als voogd(en), en gezag wordt door maximaal 2 personen uitgeoefend.

  Maar waar komt dit misverstand nou vandaan? Waarschijnlijk komt dit voort uit het feit dat kinderen, bij de scheiding van hun ouders, vanaf 12 jaar de gelegenheid krijgen om hun wensen kenbaar te maken bij de rechtbank. Ze kunnen een brief schrijven of langsgaan voor een kinderverhoor. De rechter houdt dan zoveel mogelijk rekening met de wensen van het kind, maar het kind kan uiteindelijk nooit zelf bepalen.

  Het is en blijft dus aan de ouders waar een kind woont en hoeveel tijd het bij de andere ouder verblijft. Het is voor een kind belangrijk om te ervaren dat zijn of haar ouders dat samen bepalen en daar beiden achter staan. Zo voelt een kind dat er nog een ‘wij als ouders’ is en dat maakt het veilig en duidelijk. Als ouders samen hebben bepaald hoe een zorgverdeling eruitziet, kan een kind wél betrokken worden bij hun beslissing (met suggesties als ‘Wij willen het zo gaan doen. Wat vind jij daarvan?’). Dat is goed voor de vertrouwensband tussen ouders en kinderen, maar dan moet je er dus als ouders wel eerst samen over eens zijn!

  Isabelle van Houten
  echtscheidingsmediator

  Over Van Houten Mediation
  Isabelle van Houten: ‘Ik ben gespecialiseerd in echtscheidingsmediation. Alles wordt door mij geregeld. Zowel de financiële als de emotionele aspecten komen aan bod. Er komt veel op je af als je uit elkaar gaat, weet ik uit eigen ervaring. Het is belangrijk om zorgvuldig te werk te gaan: juridisch en fiscaal moet het goed geregeld worden. Er mag niets vergeten worden. Denk bijvoorbeeld aan pensioenen.’ Isabelle is aangesloten bij de MfN. Daarbij staat haar praktijk ingeschreven bij de Raad voor Rechtsbijstand, waardoor je mogelijk in aanmerking komt voor een vergoeding, en je alleen een geringe eigen bijdrage betaalt. Zo niet, dan betaal je een vast tarief. Hoe dan ook: mediation is altijd goedkoper dan het inschakelen van een advocaat. Een kennismakingsgesprek is kosteloos en vrijblijvend.

  Leave a reply →

Reageer op dit artikel

Cancel reply