Jouw regio: ,
Wijzig regio
Jouw regio: nog niet opgegeven
Wijzig regio
Rate this post
  • Waardoor is het je tot nu toe niet gelukt?
    Rate this post

    ‘Goede voornemens’… Tja, daar wordt iedereen nu langzaam wel een tikkeltje moe van. Het lijkt inmiddels zelfs een beetje afgezaagd om goede voornemens te hebben. Veel mensen benoemen het daarom maar niet echt meer. Toch zijn er genoeg mensen die het nieuwe jaar zien als een nieuwe kans om bepaalde doelen te gaan nastreven. Of het nu om afvallen, stoppen met roken of meer bewegen gaat: het nieuwe jaar gaat er dit keer écht voor zorgen dat de doelen gehaald worden… toch? Maar waardoor komt het nu dat we deze ‘goede voornemens’ elk jaar opnieuw hebben?

    Er zijn natuurlijk genoeg redenen te bedenken waarom die goede voornemens niet lukken. Maar laten we eens beginnen met het kijken naar de haalbaarheid van de voornemens. Over het algemeen wordt de lat veel te hoog gelegd. Is 20 kilo afvallen binnen een half jaar wel reëel? Is 6 keer per week sporten niet een beetje te veel van het goede? Een doel voor ogen hebben is natuurlijk heel goed, maar we moeten niet vergeten om na te denken over de haalbaarheid binnen een bepaalde periode. Wanneer je bijvoorbeeld wilt afvallen, dan is een halve kilo gewichtsverlies per week de meest gezonde en verantwoorde manier. Dat zou dus betekenen dat je zo’n 2 kilo per maand kan afvallen, en dat 20 kilo gewichtsverlies binnen een half jaar niet reëel is. Stel daarom je doelen bij, zodat de kans van slagen al veel groter wordt. Het is namelijk alleen maar frustrerend wanneer je doel constant veel te ver weg lijkt te zijn.

    Gedragsverandering
    Naast reële doelen gaat het uiteindelijk om gedragsverandering wanneer je voor blijvend resultaat gaat. Dat is wat gemakkelijker gezegd dan gedaan, want gedrag verander je niet zomaar. Bepaalde gewoontes heb je nu eenmaal jezelf ooit aangeleerd en het kan soms knap lastig zijn om deze te veranderen. Je moet daar ontzettend bewust mee omgaan en jezelf continu scherp houden om een nieuw gedrag aan te leren of juist een verkeerd gedrag af te leren. Gedragsverandering kan zo een jaar duren voordat dit onbewust gaat worden en je hier niet meer over hoeft na te denken.

    Sociale omgeving
    Maar het behalen van goede voornemens is een stuk gemakkelijker wanneer je sociale omgeving betrokken wordt bij jouw doelen. Ook al wil niet iedereen anderen hiermee ‘lastigvallen’, toch helpt het heel erg om je doelen te delen met familie, vrienden of kennissen die dichterbij staan. Niet alleen omdat je dan voor je gevoel iets te bewijzen hebt tegenover hen, maar ook omdat zij jou kunnen blijven motiveren wanneer je even het idee hebt dat het niet gaat lukken. Ook kun je natuurlijk samen met iemand een bepaald doel opstellen en hier met elkaar naar toe werken.

    Als we het dan hebben over voornemens met betrekking tot afvallen, ga dan bij jezelf eens goed na waardoor het tot nu toe steeds niet is gelukt om je doelen te halen. Zijn hier bepaalde oorzaken voor te vinden? Eet je vooral te veel bij bepaalde emoties of is eenzaamheid, depressie of angst een oorzaak? Te hoge verwachtingen of ligt het aan je discipline? Een diëtist of psycholoog kan hierbij goed helpen om psychische of sociale factoren onder de loep te nemen die van invloed zijn op het (eet)gedrag. Dit kan helpen om die doelen dit keer wél te bereiken en dat deze goede voor­nemens niet volgend jaar weer op je lijstje staan!

    Leave a reply →

Reageer op dit artikel

Cancel reply