Jouw regio: ,
Wijzig regio
Jouw regio: nog niet opgegeven
Wijzig regio
4/4 - (2 stemmen)
 • Waarom het belangrijk is om een gezond ritme te hebben (+ tips)
  4/4 - (2 stemmen)

  Steeds vaker komen mensen erachter dat het hebben van een gezond ritme ontzettend belangrijk is. Misschien is het de pandemie die de ogen heeft geopend om een gezonder leven te leiden of wellicht merk je in je dagelijks leven dat je niet helemaal lekker in je vel zit.

  Wat veel mensen niet weten is dat een goed en gezond ritme de basis vormt voor een gezond en gelukkig leven. Waarom dat zo is en wat je hier zelf aan kunt bijdragen, lees je in dit artikel. Wist je bijvoorbeeld dat voldoende nachtrust en een planner kopen kunnen helpen bij het creëren van een gezond ritme?

  Gezond ritme: waar is dat zo belangrijk?

  Ieder mens heeft een biologische klok die met name gericht is op wanneer het licht en wanneer het donker wordt. Daarnaast heb je een sociale klok die per persoon verschillend is. Volgens die laatste ‘klok’ wordt je sociale leven ingericht met werk, sport en afspraken. Hoe je dat ritme indeelt, is je eigen keuze. Wel is het belangrijk om hierbij in ieder geval een bepaald ritme aan te houden. Denk aan vaste tijdstippen, een bepaalde structuur in afspraken en voldoende tijd voor jezelf.

  Zo’n dagstructuur is ontzettend goed voor je welzijn, ook al merk je daar in eerste instantie misschien niet zoveel van. Je plukt er vooral de vruchten van wanneer het eenmaal zo ver is en je lichaam niet constant uitgeput raakt van het wennen aan een nieuwe situatie of een nieuw ritme dat er voor korte tijd is. Daar bespaar je uiteindelijk veel energie mee; energie die je lichaam en geest zelf hartstikke goed kunnen gebruiken. Daar voel je je rustiger door en bovenal: gelukkiger. Daarom is een gezond ritme heel belangrijk. 

  Zorg voor structuur in je nachtrust

  In een goed ritme staat een gezonde nachtrust centraal. Je slaap is namelijk cruciaal als basis voor een gezond ritme. Slaap je bijvoorbeeld chronisch slecht dan ga je dat merken in hoe je je overdag voelt. Je voelt je energielozer, je hebt geen motivatie en je bent snel afgeleid. Op die manier heeft de kwaliteit van je slaap veel invloed op je ritme overdag. Kortom: zorg voor een duidelijk dag- en nachtritme waarbij je dagelijks ongeveer rond dezelfde tijd naar bed gaat en rond dezelfde tijd opstaat, zodat je lichaam daar een duidelijk ritme in krijgt. Vermijd elektronische apparaten voor het slapen gaan, zorg voor een comfortabele slaapomgeving en beweeg iedere dag voldoende om in de avond lekker moe te zijn.

  Planner kopen: maak een dagplanning

  Wat daarbij kan helpen, is het maken van een dagplanning nadat je wakker wordt. Sommige mensen hebben bijvoorbeeld geen probleem met slapen maar vinden het wel lastig om hun dag in te delen. Dat zagen we bijvoorbeeld veel terug toen we in de lockdowns veel vanuit huis moesten werken. Een goed schema voor je dag zorgt er bijvoorbeeld voor dat je minder snel bent afgeleid en je dus meer nuttige dingen gedaan krijgt. Daar voel je je automatisch weer beter door wat weer van positieve invloed is op hoe je je voelt. Begin dus met een planner kopen en schrijf alles met de hand op, wat direct een rustig begin van de dag is. Doe je dat iedere ochtend dan heb je automatisch al het begin van een dagritme te pakken.

  Maak gezonde keuzes in eetstructuur

  Eetmomenten zijn onvermijdelijk in een goed dagritme. Om je ritme een boost te geven, is het aan te raden om op vaste momenten te eten en te drinken. Sta je iedere dag op dezelfde tijd op dan zul je merken dat je na een tijdje op die momenten automatisch trek krijgt in wat eten en drinken. Dat geldt ook voor de lunch en het avondeten. Tussendoor kun je hier en daar nog iets gezonds snacken en je dag zit er alweer bijna op. Het is voor je lijf en voor je hoofd van belang om zo gezond mogelijk te eten. Daar voel je je namelijk veel beter door dan wanneer je gaat snoepen en snacken. Vergeet ook niet om iedere dag genoeg water te drinken.

  Neem genoeg tijd voor ontspanning

  Een planner kopen om al je dagelijkse activiteiten in op te schrijven is ideaal omdat het zorgt voor een beter ritme. Wat je echter niet moet vergeten, is dat zo’n planner niet alleen bedoeld is voor de ‘moetjes’. Het is handig om je werkafspraken en sociale afspraken in op te schrijven, maar plan ook zeker voldoende tijd in voor jezelf. Ontspanning is heel erg belangrijk en heeft indirect invloed op je nachtrust, je ritmegevoel en je welzijn. Waar jij ontspannen van wordt, ligt helemaal aan jezelf. Misschien is dat een fijne wandeling, het kijken van een film of tuinieren.

  Leave a reply →

Reageer op dit artikel

Cancel reply