Jouw regio: ,
Wijzig regio
Jouw regio: nog niet opgegeven
Wijzig regio
4/4 - (3 stemmen)
 • Waarom gaan mensen uit elkaar?
  4/4 - (3 stemmen)

  In de ruim 20 jaar dat ik als advocaat en scheidingsmediator echtscheidingen begeleid, is het mijn ervaring dat sommige echtscheidingen vlot en soepel verlopen, andere stroperig, traag en bitter. Elke echtscheiding heeft zijn eigen dynamiek, maar echt: aan elke scheiding komt een einde. Vandaar mijn motto: ‘Everything will be okay in the end. If it’s not okay, it’s not the end yet’. Met dit motto wil ik mijn cliënten hoop en vertrouwen geven dat er altijd licht is aan het einde van de tunnel.

  Waarom gaan mensen uit elkaar? De top 5 van scheidingsmotieven: 1) karakters botsen, 2) verliefd op een ander, 3) op elkaar uitgekeken, 4) toekomstplannen onverenigbaar, 5) gezondheidsproblemen. Uit onderzoek is gebleken dat ongeveer 1 op de 10 scheidingen als oorzaak de ziekte van een partner heeft. Borstkanker heeft natuurlijk een enorme impact op een relatie. Een lange periode van leven tussen hoop en vrees, met operaties, bestraling en chemokuren. Na een behandeltraject de draad van het normale leven weer oppakken en weer terugkeren in de samenleving. Leren leven met de vermoeidheid en de angst voor uitzaaiingen. Het vertrouwen in je lichaam weer terugkrijgen. Voor velen een proces van jaren. Je wordt nooit meer wie je was.

  5 bouwstenen voor een relatie
  Als bij een scheidingsmediation bij een partner een voorgeschiedenis van kanker is, dan bespreek ik met de partners in hoeverre deze ziekte invloed heeft gehad op de scheidingsbeslissing. Het kan de partners helpen om deze vraag te bespreken met de 5 bouwstenen voor een relatie (Alfons Vansteenwegen, uit: ‘Liefde is een werkwoord’): 1) jezelf kunnen zijn bij de ander, 2) je eigen gevoelens kunnen uiten bij de ander, 3) empathie: het vermogen om gevoelens over en weer met elkaar te delen, 4) intimiteit: de beleving van de relatie in seksueel opzicht en de mate van intimiteit in de dagelijkse omgang (een knuffel of een arm om de schouder) en 5) de factor tijd: genoeg tijd voor elkaar nemen.

  Een moedig besluit
  Hoe stevig zijn de fundamenten van een relatie? Als een of meerdere bouwstenen zijn beschadigd of nooit voldoende opgebouwd, kan de relatie dan de storm van borstkanker doorstaan? Of loopt het huwelijk daarop stuk? Ik zie het in mijn praktijk gebeuren. En het is zeker niet altijd zo dat de partner met (een historie van) borstkanker degene is die tegen haar zin wordt verlaten. Veel indruk heeft op mij gemaakt de vrouw die na een succesvolle behandeling van haar borstkanker besloot haar huwelijk na 15 jaar te beëindigen omdat zij zich door haar ziekte realiseerde dat het leven te kostbaar is om te leven met iemand bij wie zij niet zichzelf kon zijn en die haar dromen en ambities niet wilde kennen. Het was zeker niet de wens van haar man om het huwelijk te beëindigen, maar hij heeft zich neergelegd bij haar scheidingswens. Om zo’n besluit te nemen als je een jaar vrij bent van kanker en net weer aan het werk bent, getuigt van moed en levenskracht. Ik sprak haar laatst. Het is inmiddels twee jaar later, en het gaat haar goed.

  Yes, everything will be okay in the end.

  Leave a reply →

Reageer op dit artikel

Cancel reply