Jouw regio: ,
Wijzig regio
Jouw regio: nog niet opgegeven
Wijzig regio
Rate this post
 • Waarom gezond leven als je uiteindelijk toch doodgaat?
  Rate this post

  De gemiddelde leeftijd van mensen in Nederland ligt tussen de 76 en 82 jaar, waarbij vrouwen gemiddeld iets ouder worden dan mannen. Als je jong bent, klinkt dat nog heel ver weg en wordt er gemakkelijk toegegeven aan de verleidingen van roken, drinken en/of het gebruik van drugs. Ook de opkomst van de mobieltjes en de tablets maakt dat een luie, ongezonde levenshouding bijna onvermijdelijk is. Lekker onderuithangen en alles binnen handbereik. En waarom zou je je daar druk om maken? Dood gaan we toch.

  Ja, dood gaan we toch. Het is zelfs de enige zekerheid die we hebben in het leven. Het lijkt mij alleen zoveel leuker om – als ik toch mag kiezen – fit, sportief en gezond dood te gaan.

  Ik moet wel eerlijk toegeven dat ik sporten niet leuk vind. Ik doe het wel intensief. Lekker eten daarentegen is wel echt aan mij besteed. Ik heb zelf pas sinds twee jaar door hoe ik gezond lekker kan eten, en natuurlijk (net als iedereen) geef ik ook wel eens toe aan een kaasplankje of twee, maar omdat ik er hard voor werk door te sporten en heel bewust gezond te eten, is dat kaasplankje voor mij hetzelfde als een welverdiende vakantie. En in dat zicht wordt het kaasplankje voor mij een heel gezond gegeven. Het draagt op dat moment bij aan een positieve kijk op mezelf: ik heb het verdiend en daarmee stimuleer ik mezelf om door te blijven zetten om fit, bewust en gezond door het leven te gaan.

  Het is heel begrijpelijk dat, als je eenmaal hebt toegegeven aan de verleidingen van luiheid, suikers, drank, nicotine of genotsmiddelen, er een gewoonte ontstaat waar je heel lastig van af komt, maar het kan, als je je er bewust van wordt welke invloed het op je lijf en je gestel heeft.

  Waarom fit en gezond leven als je toch uiteindelijk doodgaat? Voor jezelf. Voor je ouders. Voor je kinderen. Voor je vrienden. Kortom: voor alles wat je liefhebt.

  Uiteraard is gezond leven en sporten geen garantie op een lang gezond en gelukkig leven, maar dan heb je er in ieder geval wel je best voor gedaan, en je doet dat nooit voor een ander, maar altijd voor jezelf. Dat verdien je!

  – Birgit Boer

  Leave a reply →

Reageer op dit artikel

Cancel reply