Jouw regio: ,
Wijzig regio
Jouw regio: nog niet opgegeven
Wijzig regio
4/4 - (3 stemmen)
  • Waarom is aandacht voor je hartritme goed?
    4/4 - (3 stemmen)

    Iets waar je niet vaak mee bezig bent, is het ritme van je hart. Het is een orgaan dat vanzelf klopt. Daarover hoef je niet na te denken. Maar sta je er wel eens bij stil? Waarschijnlijk alleen bij het sporten, omdat je het dan letterlijk voelt, of als er ritmestoornissen zijn. Je hartritme is echter een belangrijke bron over je gezondheid. Je bent zelf gemakkelijk in staat om dit te beïnvloeden.

    Het hartritme is een goede indicator of je vitaal bent of niet. Hoe groter de variatie in je hartritme, hoe vitaler je bent. In de laatste dertig, veertig jaar leren we dat het hart veel meer is dan alleen een orgaan dat bloed rondpompt. Door een harmonieuze variatie hierin aan te brengen, beïnvloed je het ritme positief. Je verandert het van een chaotisch ritme in een harmonieus ritme. Dit noemen we ‘hartcoherentie’.

    Wat gebeurt er in je lijf?
    Door de hartcoherentietechnieken toe te passen, word je rustiger in je lijf en je kunt beter omgaan met (toekomstige) stresssituaties. Verder kun je beter communiceren. Het zorgt ervoor dat je gedurende de dag je innerlijke batterij van meer energie voorziet, waardoor je ‘s avonds niet uitgeput op de bank zit. En het mooie is: veel technieken doe je maar drie minuten. Eenvoudig dus. Aanvullend verlaagt het je bloeddruk en je vetpercentage. Wat een cadeautjes! Het is een effectief gezondheidsprogramma. Wetenschappelijke achtergrond omgezet naar direct toepasbare technieken.

    Meten is weten
    De start bij deze technieken is het hart, maar dit alleen is niet zaligmakend. Omdat er meer zenuwbanen van je hart naar je brein gaan dan andersom, is het effectief om ook je hart te trainen; iets wat vaak vergeten wordt. We zoeken dus de connectie tussen deze twee. Het brein is de harde schijf. De aansturing en wat je input geeft, komt vanuit het hart. Door deze connectie te maken, vermindert het de chaos in jezelf. Met behulp van bekroonde biofeedbackapparatuur, een sensor aan je oor en een laptop, meten we je hartritme en leer je hoe je snel coherent kunt worden.

    Betere hormoonhuishouding
    Door deze technieken in de toekomst te gebruiken, krijg je grip op je hormoonhuishouding. Je vermindert van de aanmaak van het meest bekende stresshormoon cortisol en verhoogt de aanmaak van het vitaliteitshormoon DHEA. Dit gaat verder dan positief denken. Dan blijft namelijk de blijde boodschap alleen in je hoofd rondzingen. Het gaat erom dat gelukkige gedachten het hart raken, waar ze hun goede werk kunnen doen. Trainen van je hart dus.

    Wil jij meer weten over deze technieken? Speciaal voor lezers van ForYou magazine is er een pagina over. Kijk snel op www.harttrainen.nl/foryou.

    Leave a reply →

Reageer op dit artikel

Cancel reply