Jouw regio: ,
Wijzig regio
Jouw regio: nog niet opgegeven
Wijzig regio
Rate this post
  • Waarom is voorlezen belangrijk?
    Rate this post

    Voorlezen aan kinderen is heel belangrijk: het prikkelt de fantasie en is goed voor de taalontwikkeling. Kinderen die al op jonge leeftijd ervaren hoe leuk lezen is, gaan zelf meer lezen. Ouders spelen hierin een belangrijke rol.
    Tien gouden voorleestips

    1. Voor jong én oud
    Zelfs een baby geniet al van het voorlezen. Je baby vindt het heerlijk je te horen praten en het stimuleert zijn of haar taal- en spraakontwikkeling. Baby’s leren klanken, vergroten hun woordenschat en leren zich te concentreren.

    2. Voorleesritueel
    Maak elke dag even tijd om voor te lezen, bijvoorbeeld voor het naar bed gaan. Een vast moment maakt lezen tot een ritueel en iets vertrouwds.

    3. Een boek kiezen
    Kies een boek dat past bij de interesse van je kind. Alles is voor te lezen, als een kind maar belangstelling heeft. De één houdt nu eenmaal meer van informatieve boeken, de ander van fantasieverhalen, weer een ander van een plaatjesboek. Het is wel goed om af te wisselen, zodat jouw kind kan kennismaken met verschillende soorten teksten.

    4. Voorspel samen het verhaal
    Kijk samen naar de voorkant van het boek en lees de titel voor. Vraag je kind waar hij denkt dat het boek over zal gaan en waarom hij dat denkt. Stop eens op een spannend moment in het verhaal, en vraag je kind hoe hij denkt dat het verdergaat. Vraag, als je hebt doorgelezen, of het klopte wat hij dacht. Door na te denken over het verhaal, leert jouw kind oplossingen te bedenken en weet je of hij het verhaal begrijpt.

    5. Speel in op reacties
    Vaak leeft jouw kind mee en lacht het om grapjes. Speel hierop in: laat je kind vertellen en vraag eens naar zijn eigen ervaringen.

    6. Moeilijke woorden?
    Moeilijke woorden worden in de context van het verhaal vaak wel duidelijk, of besteed er juist even aandacht aan. Door het uit te leggen of een plaatje te laten zien, onthoudt jouw kind het beter en leert hij weer een nieuw woord.

    7. Lees voor zoals je praat
    Het is helemaal niet nodig om je extra in te spannen om met verschillende stemmetjes voor te lezen. Probeer voor te lezen zoals je ook praat, dus harder en zachter en met ‘hapjes lucht’. Als je leest met expressie, tref je vaak veel beter de toon en help je jouw kind het verhaal beter te begrijpen.

    8. Lees hetzelfde boek vaker voor
    Herhaling is belangrijk en erg prettig voor uw kind. Door een verhaal vaker te horen, zal jouw kind het beter begrijpen. Wees niet bang voor verveling; je kind leert elke keer weer andere dingen uit het boek.

    9. Lees ook 10-plussers voor
    Veel ouders stoppen met voorlezen zodra hun kind zelf begint te lezen. Kinderen zijn in deze fase bovendien zó bezig met het technisch lezen van de woorden, dat ze ze zich nauwelijks bewust zijn van de inhoud van het verhaal. Voorgelezen worden is nog steeds heel prettig en stimuleert jouw kind om zelf te willen lezen. Of wissel eens af: jij leest een stukje voor en dan jouw kind.

    10. Als je eens geen tijd hebt …
    Tegenwoordig is er een ruim aanbod van digitale voorleesboeken, apps, filmpjes en prentenboeken. In de bibliotheek vind je ook veel tips voor leuke boeken!

    Leave a reply →

Reageer op dit artikel

Cancel reply