Jouw regio: ,
Wijzig regio
Jouw regio: nog niet opgegeven
Wijzig regio
Rate this post
 • Waarom je anno 2019 echt moet kiezen voor groene energie
  Rate this post

  We hebben tegenwoordig ontzettend veel keuze wanneer het om verschillende soorten energie gaat. Om een juiste en vooral verantwoorde beslissing te maken anno 2019 is het aan te raden om in ieder geval voor groene energie te gaan. In Nederland is er steeds meer groene stroom beschikbaar door een toename van productie uit zon en wind, waarbij voornamelijk de energieproductie door zonnepanelen het laatste jaar heel erg toe is genomen. Zit je er ook over na te denken om de overstap naar groene energie te maken maar weet je nog niet goed wat nou precies de voordelen zijn van deze verantwoorde vorm van energie? In dit artikel hebben we enkele redenen voor je verzameld waarom je vandaag de dag écht moet kiezen voor groene energie.

  Groene energie is beter voor de wereld
  De grootste reden waarom je voor groene energie moet kiezen, is omdat deze vorm van energie veel beter is voor het milieu en de wereld. Groene energie komt namelijk uit natuurlijke bronnen in tegenstelling tot grijze energie, wat jarenlang de standaard is (geweest). De zon, de wind en het water zijn allen voorbeelden van dergelijke natuurlijke bronnen. Zo heb je voor jezelf de garantie dat je kunt profiteren van oneindige energie én weet je dat deze energie duurzaam is. Dat is dan ook de hoofdreden dat de meeste mensen voor groene energie kiezen. De Nederlandse overheid stimuleert deze keuze en stelt daarom diverse subsidies beschikbaar. Zo kun je in ieder geval tot 2023 profiteren van de salderingsregeling bij het aanschaffen van zonnepanelen. Hiermee krijg je geld terug op de energie die je opgewekt hebt, maar niet gebruikt hebt.

  Niet meer afhankelijk van fossiele stoffen
  Een ander voordeel van groene energie is dat de duurzame bronnen van deze energie voor iedereen toegankelijk zijn. Zon, water en wind heb je immers overal ter wereld. Hierbij ben je ook niet meer afhankelijk van fossiele stoffen, omdat groene energie dus onuitputtelijk is. Dit in tegenstelling tot de fossiele stoffen waaruit grijze energie wordt gemaakt. Olie, kolen en aardgas kunnen allemaal ‘op’ gaan waardoor we uiteindelijk dus überhaupt moeten kijken naar een goed alternatief. Waarom zou je wachten wanneer dat alternatief nu al zo toegankelijk is? Wanneer je hierbij wellicht twijfelt over de kosten van groene energie kunnen we je vertellen dat die twijfel onnodig is. Helemaal wanneer je kiest voor het zelf opwekken van duurzame energie.

  Zelf duurzame energie opwekken
  Zelf zonnepanelen aanschaffen of een andere manier van zelf duurzame energie opwekken wordt namelijk dus gesteund door de overheid. Hoewel je bij het kiezen van een stroomleverancier die groene energie levert al goed bezig bent voor een groenere wereld kun je nog een stapje verder gaan door zelf je eigen groene energie op te wekken. Met name het aanschaffen van zonnepanelen is populair en is de laatste jaren gegroeid. Zonnepanelen worden steeds goedkoper en daardoor toegankelijker voor particulieren om ze aan te schaffen. Ook de bovengenoemde voordelen en subsidies helpen hier natuurlijk een handje bij. Bij het zelf opwekken van duurzame energie hoef je je geen zorgen meer te maken over de schommelingen van de energieprijzen. Je moet natuurlijk nog wel een netbeheerder hebben, maar je verbruikt ‘gewoon’ de energie die je zelf opwekt.

  Flink besparen door groene energie
  Daarbij komen we direct tot het volgende interessante voordeel bij overstappen op groene energie. Je kunt namelijk flink besparen op je energiekosten wanneer je kiest voor het zelf opwekken van duurzame energie. Uiteraard moet je hiervoor wel eerst een investering doen: zonnepanelen zijn betaalbaar, maar nog steeds niet goedkoop. De gemiddelde kosten voor zonnepanelen in 2019 zijn tussen de €1,22 en €1,68 per Wattpiek voor een volledige installatie. Hierbij betaal je gemiddeld €1258 en €6088 voor een complete installatie van zonnepanelen, een flinke investering voor de meeste mensen. Toch is het goed om te weten dat je deze kosten er binnen enkele jaren al uit hebt. Je energierekening wordt namelijk direct een stuk lager en je profiteert vervolgens jarenlang van ‘gratis’ stroom. Er zijn verschillende rekenvoorbeelden online te vinden waarbij je voor jezelf kunt kijken binnen hoeveel jaar je je investering hebt terugverdiend. Gemiddeld ligt dit tussen de vijf en tien jaar. Houd er rekening mee dat zonnepanelen ongeveer 25 jaar meegaan en je profiteer al gauw vijftien tot 20 jaar van gratis stroom! Dat maakt de keuze voor groene energie voor velen nóg gemakkelijker. Heb je geen geld om te investeren in zonnepanelen? Bekijk dan eens wat de mogelijkheden zijn van zonnepanelen leasen of huren.

  Leave a reply →

Reageer op dit artikel

Cancel reply