Jouw regio: ,
Wijzig regio
Jouw regio: nog niet opgegeven
Wijzig regio
Rate this post
 • Waarom koffie drinken op het werk goed voor je is
  Rate this post

  Velen van ons komen eerlijk gezegd de dag niet door zonder het regelmatige kopje koffie. Zeker op het werk, waar het ritueel van naar het koffieapparaat lopen een nodige afwisseling is van de vele uren achter de computer. Koffie past prima in een gezonde levensstijl en heeft in een drukke werkdag een ereplaats.

  Wat doet koffie op het werk precies met je lichaam? Waar let je op tijdens koffie drinken op het werk? En waarom mag je gerust even bij het koffieapparaat blijven staan voor een praatje met je collega?

  Koffie houdt je alert
  De werkdag is niet begonnen als het eerste kopje koffie niet naast je op het bureau staat. Herkenbaar? Met jou bijna driekwart van de werkende Nederlandse bevolking, waarvoor koffie op het werk een vereiste is. Koffie, met vooral de cafeïne, maar ook de sensorische beleving, geeft je lichaam en geest een kickstart. De cafeïne in koffie onderdrukt slaaphormonen en stimuleert de vrijgave van adrenaline. Je concentratie verbetert, je voelt je alerter en je kunt je langer focussen op een bepaalde taak met een kopje koffie in je systeem.

  Let wel op, er bestaat iets als té veel koffie. De meeste koffie studies gaan uit van gematigde consumptie, dat wil zeggen tussen de drie en vijf bakkies leut per dag. Ook gaat het om zwarte koffie, zonder suiker en melk of room. Tot slot kan er ook een onderscheid gemaakt worden tussen slechte koffie en kwaliteitskoffie. Zoals ze het bij www.giocoffee.nl maar al te goed weten, een kopje oploskoffie heeft lang niet de positieve kwaliteiten, laat staan de smaak en genot factor, als een vers gebrouwen kopje uit een degelijke koffiebonenmachine.

  Koffie is goed voor de creativiteit
  Hoewel koffie je dus helpt te focussen, heeft het daarnaast paradoxaal genoeg ook een positief effect op het creatief denken. Het samen ‘een keer koffie doen’ staat niet voor niets synoniem voor een potentieel vruchtbare business meeting. Wanneer je samen met een zakenrelatie, je baas, of een collega een moment deelt met een goede kop koffie, dan liggen de sociale barrières daarbij een stukje lager. De informele setting naast het koffieapparaat is daarom bevorderlijk voor het produceren van ideeën, het bespreken van problemen en het delen van inspiratie.

  Koffie voorziet vervolgens ook in de nodige brandstof om de ideeën, eenmaal weer terug achter je bureau, een stapje verder te brengen. Door bijvoorbeeld een begin van een plan van aanpak te maken of alvast dat eerste mailtje te versturen.

  Koffie helpt je dingen sneller te leren
  Ben je op het werk met een cursus bezig, of probeer je nieuwe taken onder de knie te krijgen, dan is koffie ook hier van dienst. Je korte-termijn geheugen ontvangt een boost van de cafeïne, waardoor je meer kans hebt nieuwe kennis vervolgens in je langetermijngeheugen op te slaan. Ook wordt je probleemoplossend vermogen groter door het stimulerende effect van koffie. Met koffie haal je dus meer uit je de tijd die je aan het leren van nieuw materiaal besteed en zul je de nieuwe kennis ook effectiever opslaan en kunnen toepassen.

  Koffie is gezond
  Koffie op kantoor past zonder twijfel binnen een gezonde levensstijl. Na talloze onderzoeken zijn de meeste wetenschappers het erover eens dat koffie drinken goed is voor je. Het heeft een bewezen positief effect voor het voorkomen van hart- en vaatziekten en het risico op het ontwikkelen van kanker is lager bij regelmatige koffiedrinkers. Daarnaast heeft koffie verlagende effecten op het risico op diabetes en neurodegeneratieve ziektes zoals Alzheimers.

  Het is ook aangetoond dat koffie antioxidanten bevat, die ontsteking tegengaan en vrije radicalen in het lichaam neutraliseren. Hierdoor houdt je je lijf gezond op de cel basis, wat weer onderliggend is aan de grotere gezondheidsvoordelen van het drinken van koffie.

  Tot slot is koffie inname ook geassocieerd met een lagere kans op het ontwikkelen van depressie, toegeschreven aan het regulerende effect van koffie op de gelukshormonen dopamine en serotonine. En dat allemaal uit de nederige koffieboon!

  Koffie draagt bij aan je dagelijkse vochtinname
  Om het vochtgehalte in het lichaam op peil te houden, wordt geadviseerd om dagelijks minstens 8 grote glazen water of andere dranken te nuttigen. Hierbij zitten liever geen zoete frisdranken, maar gewoon mineraalwater, thee of bijvoorbeeld een glas melk. En koffie! Hoewel het idee bestaat dat koffie juist vocht zou afdrijven, is niets minder waar. Omdat je lichaam het effect van koffie prima kan reguleren, heeft koffie net als andere dranken een hydraterend effect.

  Naast hydratatie, heeft een kopje koffie dus een hoop positieve effecten, voor je concentratie, je creativiteit, je leervermogen en je gezondheid. Loop dus gerust weer even naar het koffieapparaat voor nog een bakkie en geniet van dit heerlijke drankje.

  Leave a reply →

Reageer op dit artikel

Cancel reply