Rate this post
 • Waarom naar een mondhygiënist?
  Rate this post

  ‘Maar ik ga toch al naar de tandarts? Waarom zou ik ook nog naar een mondhygiënist gaan?’ Denk je dat ook? Dan is het misschien een goed idee om je iets te vertellen over wat een mondhygiënist doet.

  Eén van de taken van een mondhygiënist is het voorkómen van problemen rond je gebit. Voorkomen is immers beter dan genezen! De mondhygiënist helpt je als je bloedend tandvlees hebt, een aandoening die geen pijn doet, zodat je er lang mee kunt rondlopen zonder dat je er last van hebt. Het kan zelfs leiden tot het verdwijnen van kaakbot, waardoor je tanden kunnen losraken. Ook een sterke mondgeur kan erop wijzen dat er een probleem is. Dan is het verstandig om er wat aan te laten doen, zoals het verwijderen van tandsteen en plaque. Hoe gezonder je tandvlees is, des te beter staan je tanden in de kaak en het kaakbot. De mondhygiënist kan je verder helpen bij het verwijderen van aanslag op je tanden door bijvoorbeeld koffie of roken, en geeft nuttige informatie, zoals hoe je je gebit goed kunt schoonhouden en hoe je tussen je tanden en kiezen moet reinigen.

  Extra aandacht
  In bepaalde situaties hebben je gebit en mondgezondheid extra aandacht nodig:
  – Als je diabetespatiënt bent
  – Als je lijdt aan hart- en vaatziekten
  – Als je zwanger bent
  – Als je een verminderde weerstand hebt (bijvoorbeeld door het gebruik van bepaalde medicijnen of door een ­auto-immuunziekte)
  – Als je een beugel hebt of implantaten, of als er een situatie is waardoor het gebit moeilijk te reinigen is

  Juist ook voor kinderen en jongeren
  De laatste tijd krijgen steeds meer jonge kinderen gaatjes in hun gebit. Dat komt deels door een overvloed aan suikerhoudende producten, maar ook deels door een gebrek aan goede voorlichting. De mondhygiënist kan kinderen begeleiden bij een goede mondhygiëne, zodat ze een leven lang profijt hebben van een gezond en mooi gebit. Bij de mondhygiënist kunnen kinderen leren hoe ze op een goede manier hun tanden kunnen poetsen, zodat ze meer gemotiveerd zijn om het geleerde thuis in de praktijk te brengen.

  Kwaliteit
  In onze praktijk vinden wij kwaliteit belangrijk. Om deze kwaliteit te kunnen garanderen, hebben alle mondhygiënisten een HBO-opleiding Mondzorgkunde afgerond en staan zij geregistreerd bij het kwaliteitsregister mondhygiënisten (KRM). Vanzelfsprekend werken wij altijd met steriele materialen en worden de behandelkamers na iedere patiënt volledig gereinigd volgens de nieuwe WIP-richtlijnen (Wet Infectie Preventie). Om ervoor te zorgen dat wij altijd op de hoogte zijn van de laatste ontwikkelingen in het vakgebied, volgen wij regelmatig cursussen en bijscholingen.

  Direct toegankelijk
  Mondhygiënisten zijn er voor iedereen, van jong tot oud, en zijn direct toegankelijk. Je hoeft geen verwijzing te hebben van een tandarts. Kinderen tot 18 jaar worden kosteloos behandeld, omdat ze vallen onder de basiszorgverzekering.

  Twijfel je nog? Maak gewoon eens een afspraak voor een ‘APK’ van je gebit. Tijdens de ‘APK-keuring’ wordt je tandvlees gescreend en krijgt het een cijfer. De mondhygiënist is jouw coach die je helpt om zo lang mogelijk een gezond gebit te houden.

  Leave a reply →

Reageer op dit artikel

Cancel reply