Jouw regio: ,
Wijzig regio
Jouw regio: nog niet opgegeven
Wijzig regio
 • ‘Waarom ik niets snap van vechtscheidingen’

  Je hoort het veel om je heen: mensen die in een vechtscheiding liggen. Persoonlijk begrijp ik dat niet. Ik snap best dat de angst om dingen te moeten loslaten af en toe overheerst en dat het moeilijk kan zijn. Of dat je boos bent omdat je bedrogen bent bijvoorbeeld. Maar waar twee mensen een ­relatie hebben ­gehad, en dus ooit van elkaar hebben gehouden, moet het toch ook mogelijk zijn om met respect uit elkaar te gaan? Er ligt immers weer een andere toekomst voor jullie beiden in het verschiet. En die kun je maar beter positief beginnen.

  Het is zó ontzettend zonde om jezelf te vergiftigen met negativiteit, want dat is uiteindelijk het effect dat je creëert. Dus je hebt niet alleen de ander ermee, maar vooral jezelf, je kinderen en je omgeving.

  Mijn moeder zegt altijd: ‘Waar er twee vechten, hebben er twee schuld’. En dat is echt waar. Mensen hebben altijd ­effect of impact op elkaar. Dus in plaats van te wijzen naar de ander, kun je natuurlijk ook eens de hand in eigen ­boezem steken en proberen te zien waar het vandaan zou kunnen komen. En daarbij hoef je absoluut niet boos te worden op jezelf, maar ook niet op de ander. Natuurlijk ga je bij een scheiding een rouwproces in. Dat is normaal. Maar om je heen slaan is niet de oplossing. Als je probeert het los te laten, maak je het voor jezelf en dus je omgeving al een stuk gemakkelijker.
  Overigens zie je ook vaak dat juist de omgeving ervoor zorgt dat het gevecht in stand gehouden wordt. Ook dat is niet vreemd. Ze zijn immers jouw supporters en vinden het vreselijk als ze het idee krijgen dat jij ergens onder lijdt. En ze gaan je dan aanmoedigen om terug te vechten.

  Dingen gebeuren altijd met een reden, ook al zie je die reden misschien niet meteen. In mijn geval zorgde mijn scheiding ervoor dat ik meer mezelf kon worden en dus een tevredener mens kon worden. En daardoor iemand ­tegenkwam die veel beter bij mij paste.

  Is het toeval dat meer dan een derde van alle huwelijken uiteindelijk uit elkaar valt? Ik denk het niet. Inderdaad gebeurt het nu vaker dan vroeger, maar ik denk dat het veel te maken heeft met de zelfstandigheid en ontwikkeling van vrouwen. Ieder mens is uniek en maakt z’n eigen ontwikkeling door. Als je daar voldoende aandacht aan besteedt bij elkaar en er open en eerlijk over praat, heb je de grootste kans op slagen.

  Leave a reply →

Reageer op dit artikel

Cancel reply