Rate this post
 • Waarom water drinken zo belangrijk voor je is
  Rate this post

  Voldoende water drinken is ontzettend belangrijk, dat weet iedereen. Maar waarom is water drinken eigenlijk zo goed voor je? Wat zijn de gezondheidsvoordelen hiervan? En welke hoeveelheid water zou je op een gemiddelde dag moeten drinken? In dit artikel krijg je antwoord op al deze vragen.

  Voordelen van voldoende water drinken
  Voldoende water drinken is gezond! Er zijn verschillende redenen waarom water drinken zo belangrijk is. De belangrijkste gezondheidsvoordelen op een rij:

  1. Vochtbalans op peil houden.
  Het drinken van water zorgt ervoor dat je het vochtbalans in je lichaam op peil houdt. In de loop van de dag verlies je namelijk meer vocht dan je denkt. Je kunt het vochtbalans op peil houden door voedsel te eten waar veel vocht in voorkomt, zoals bijvoorbeeld komkommer of watermeloen, of door voldoende water te drinken.

  2. Regelen van de ideale lichaamstemperatuur
  Een ander belangrijke functie van water is dat het de temperatuur van ons lichaam regelt. Wanneer het lichaam te warm wordt beginnen we te transpireren. Vocht verdampt via de poriën op de huid. Dit zorgt voor het afkoelen van ons lichaam.

  3. Vervoeren van voedings- en afvalstoffen in je lichaam
  Wat zorgt ervoor dat dat je dikke darm vochtig blijft en zorgt ervoor dat je bloedbaan goed functioneert. Op die manier kunnen voedingsstoffen, hormonen, mineralen en vitamines van en naar cellen worden verplaatst. Ook hebben onze nieren water nodig om afvalstoffen te filteren en af te voeren via de urine.

  Daarnaast is het drinken van water ook nog eens goed voor het verminderen van vermoeidheid, het stimuleren van je hersenen, het ondersteunen bij afvallen, het verbeteren van je huid en het verhogen van je productiviteit. Maar let op! Teveel water drinken kan gevaarlijk zijn en kan zelfs leiden tot overlijden. Let er dus goed op dat je niet teveel water drinkt.

  Hoeveel water moet je per dag drinken?
  Het advies is om ongeveer 1,5 tot 2 liter water per dag te drinken. Twee liter water staat gelijk aan ongeveer 8 tot 10 glazen water per dag. Op warme dagen is het aan te raden om zelf nog iets meer water te drinken. Dit omdat je bij warmte, middels transpiratie, vocht kwijt raakt. Verdeel de hoeveelheid water die je drinkt geleidelijk over de dag. Als je niet zeker weet of je voldoende drinkt, dan kan je je urine bekijken. Wanneer je urine donkerder is dan normaal, dan kan het zijn dat je te weinig gedronken hebt. Voor meer informatie en advies over het drinken van voldoende water kan je terecht bij het Voedingscentrum.

  Tips voor het drinken van voldoende water
  Hoe zorg je er nou voor dat je voldoende water drinkt? Ten eerste is het aan te raden om voor jezelf bij te houden hoeveel water je op een dag drinkt. Je kunt dit doen door het aantal glazen te tellen. Daarnaast is het tegenwoordig ook mogelijk om met apps en speciale drinkflessen bij te houden hoeveel water je drinkt. Wanneer je een drinkfles van 1 liter met kraanwater vult en je gebruikt deze drinkfles door de dag heen, dan kan je aan het eind van de dag precies berekenen hoeveel water je die dag hebt gedronken. Zorg er daarom voor dat je altijd een flesje water bij je hebt.

  Jezelf en anderen motiveren
  Wil je jezelf en anderen motiveren om voldoende water te drinken? Een leuke drinkfles kan je daar zeker een handje bij helpen. Er zijn tegenwoordig talloze opties voor een leuke drinkfles. Kies bijvoorbeeld voor een drinkfles van roestvrijstaal, een drinkfles met een leuke print of ga voor een bidon. Heb je een eigen bedrijf? Dan kan een drinkfles ook een gezond en duurzame giveaway zijn voor medewerkers of relaties. En een bedrukte waterfles kan op een duurzaam marketingmiddel zijn. Je kunt een drinkfles bedrukken met het logo van jouw bedrijf. Hiermee motiveer je jouw werknemers om de fles op kantoor, onderweg of in de sportschool te gebruiken.

  Voldoende water drinken is dus belangrijk vanwege de vele gezondheidsvoordelen. Zorg er dus voor dat je voldoende water drinkt. Je helpt jezelf al een heel eind op weg door een fijne drinkfles te gebruiken. Zo weet je zeker dat je goed op weg bent!

  Leave a reply →

Reageer op dit artikel

Cancel reply