1/4 - (1 stemmen)
 • Waarom zit de tandarts niet in de basisverzekering?
  1/4 - (1 stemmen)

  Al een tijdje moet iedere volwassen Nederlander verplicht een basisverzekering afsluiten. De dekking van deze verzekering, die je bij een maatschappij naar keuze af kunt sluiten, wordt door de overheid bepaald. Het doel is om iedere Nederlander verzekerd te laten zijn tegen het soort medische kosten waar we bijna allemaal wel eens mee te maken krijgen, en bijvoorbeeld te voorkomen dat mensen die krap bij kas zitten geen toegang meer zouden hebben tot de meest noodzakelijke medische zorg. Veel mensen gaan ervan uit dat ook tandartskosten op deze manier gedekt worden. Een bezoekje aan de tandarts behoort voor veel mensen tenslotte tot de basiszorg die zij jaarlijks gebruiken. Toch is dat niet het geval. Voor een goede dekking van tandheelkundige zorg moet je toch echt een tandartsverzekering afsluiten.

  De tandarts zit niet in het basispakket
  Het voelt een beetje vreemd: alle noodzakelijke zorg, de basiszorg, is opgenomen in de basisverzekering die iedere Nederlander verplicht moet afsluiten bij een zorgverzekeraar naar keuze. Maar tandartszorg, die zit niet in het basispakket. Daarvoor moet je een tandartsverzekering afsluiten, of accepteren dat je de kosten die je bij de tandarts maakt om je gebit in goede conditie te houden zelf moet betalen.

  Lang niet iedereen is blij met deze regeling, en veel mensen vinden dat ook de tandarts verplicht in het basispakket zou moeten zitten. Veel mensen hebben niet de middelen om een goede tandartsverzekering af te sluiten, maar kunnen ook de eventuele kosten die een tandarts maakt niet dragen. Daarom gaan zij niet, of niet vaak genoeg naar de tandarts, met alle gevolgen van dien.

  Het nadeel van het toevoegen van de tandarts aan het basispakket is echter dat hierdoor de kosten voor deze verzekering fors zouden stijgen. Daardoor zou het basispakket zo duur kunnen worden dat zelfs de basiszorg voor aardig wat mensen onbetaalbaar zou worden. Om die reden is het niet verplicht om een tandartsverzekering te hebben, en valt deze dus niet in het basispakket.

  Kinderen gaan gratis, maar let op bij orthodontie
  Er is één uitzondering op de regel: voor kinderen valt de zorg van een tandarts, en alle behandelingen die zij eventueel nodig hebben wél in het basispakket. Kinderen kunnen dus zonder hiervoor een rekening te krijgen of apart verzekerd te zijn, gewoon naar de tandarts. Gelukkig maar, want een gezond gebit op jonge leeftijd kan problemen als volwassene voorkomen.

  Let echter wel op dat het hier alleen gaat om tandheelkundige hulp, en niet om orthodontie. Heeft je kind binnenkort een beugel nodig? Dan is een aanvullende verzekering afsluiten dus zeker aan te raden. De kosten hiervoor kunnen namelijk erg snel oplopen.

  Leave a reply →

Reageer op dit artikel

Cancel reply