Rate this post
 • Waarvan word je blij?
  Rate this post

  Wat is het eerste dat een baby doet, als die geboren wordt? De eerste adem, en dan nog een…

  Ademen is leven. Een mens kan eventjes zonder eten, maar nooit zonder ademen. En we staan er nauwelijks bij stil. Wat als dit de sleutel is naar vitaliteit? De sleutel naar zelfliefde?
  Het belangrijkste ‘werk’ van een baby in de eerste maanden is ademen, diep in zijn buik. Daardoor wordt het lichaam gevoed met zuurstof, levensenergie. Later, door fysieke en emotionele invloeden, en door het nabootsen van de ademhaling van volwassenen, komen er herhaaldelijk storingen in de vloeiende ademhaling. Het met plezier ontdekken van de eigen lichaam en het vreugdevolle verkennen van de eigen mogelijkheden wordt vervangen door het naleven van ‘do’s’ en ‘don’ts’, die gestuurd zijn vanuit regels en normen van een extreem snel levende, prestatiegerichte gemeenschap. Het gevoel voor het eigen lichaam raakt op de achtergrond en daarmee vermindert de mogelijkheid om zelfstandig de eigen energiehuishouding en lichaamsspanning te reguleren, om rust te voelen.
  Ik bied in mijn praktijk een veilige plek, waar we samen weer op ontdekkingstocht gaan, compassievol, zonder oordeel, zonder verwachtingen. Wat word je gewaar van je lichaam? Wat word je gewaar van je ademhaling? Wat is de meest veilig voelende insteek om meer te voelen? Hoe beleef je dat? Wat zou je graag doen? Waarvan word je blij? Voel je dan iets anders in je lichaam? Hoe is je ademhaling dan? Hoe ervaar je dat? Ik laat je voelen hoe je zou kunnen ademen, en we gaan op zoek naar de ondersteuning en middelen die je helpen, stap voor stap, om weer te wennen aan het voelen van het regelmatige op en af van een vloeiende ademhaling. Zo wordt het weer plezierig om aanwezig te zijn in je lichaam.

  Leave a reply →

Reageer op dit artikel

Cancel reply