Rate this post
 • Wacht niet langer en kom het nu te weten
  Rate this post

  Het is jouw gezondheid, maar hoe gezond ben jij? Normaal moet je ziek zijn om er vervolgens met uitgebreide onderzoeken achter te komen dat er nog een hele hoop andere dingen mis kunnen zijn.

  Kom nu een gezondheidstest doen! 7 minuten van je tijd om je gezondheid te checken met betrekking tot de rest van een gezond leven.

  De rol van voeding
  De wetenschap dat voeding een geneeskrachtige werking kan hebben, stamt al van eeuwen geleden. Zo noemt Hippocrates (460-377 v. Chr.) meerdere malen de geneeskrachtige werking van voeding en hanteert Maimonides (1135-1204) de stelling dat ‘geen enkele ziekte die door dieet kan worden genezen, met andere middelen dient te worden behandeld’. Dit idee raakte op de achtergrond toen, vanaf ongeveer 1850, de chirurgie steeds grotere resultaten boekte en na de Tweede Wereldoorlog de antibiotica als krachtig middel tegen infectieziekten ontwikkeld werden. Naast deze zeer effectieve behandelmethoden werd de invloed van voeding
  als ondergeschikt ervaren.

  In het begin van de 20e eeuw werden steeds meer gebreksziekten ontdekt die genezen konden worden door het toedienen van één vitamine. Een voorbeeld is scheurbuik, die te voorkomen en te genezen bleek met vitamine C. Dat voeding meer invloed heeft dan alleen het voorkomen van de typische gebreksziekten, wordt steeds duidelijker vanaf ongeveer 1960.

  Sindsdien blijkt uit een groeiend aantal weten­schappelijke onderzoeken dat er wel degelijk een niet te verwaarlozen relatie bestaat tussen voeding en ziekten. Zo is inmiddels duidelijk dat slechte voedingsgewoonten een rol spelen bij het ontstaan van bijvoorbeeld kanker, hart- en vaatziekten en ouderdomsdiabetes.

  Heb jij wel eens gehoord van Orthomoleculairegeneeskunde?
  De term ‘orthomoleculair’ werd voor het eerst gebruikt in 1968, door professor Linus Pauling, tweevoudig Nobelprijs winnaar. Orthos komt Orthos komt uit het Grieks en betekent: juist, recht of gezond, en orthomoleculair staat voor: de moleculen betreffende. In de orthomoleculaire geneeskunde streeft men er dus naar met stoffen te werken die het lichaam zonder schade kan gebruiken en verwerken, met als doel de gezondheid te bevorderen of te behouden.

  Voeding geeft niet genoeg
  In de orthomoleculaire behandelwijze staat het streven voorop om met de voeding zoveel mogelijk nodige en nuttige voedingsstoffen binnen te krijgen en zo weinig mogelijk schadelijke stoffen. Helaas is het, ook voor een gezond persoon, bijna onmogelijk om via de voeding optimale hoeveelheden van bepaalde voedingsstoffen te consumeren. Het meest bekende voorbeeld hiervan is wel foliumzuur. Ook reguliere geneeskundigen adviseren nu gezonde vrouwen die zwanger willen worden, extra foliumzuur te nemen om de kans te verkleinen dat hun kind geboren gaat worden met een open ruggetje.

  Zowel met het doel ziekten te voorkomen als met het doel ziekten te behandelen, kan het nodig zijn, naast een zo volwaardig mogelijke voeding, extra voedingsstoffen in de vorm van voedingssupplementen in te nemen. Voedingssupplementen zijn in feite tabletten of capsules die een hoger gehalte bevatten van stoffen die in geringere hoeveelheid ook in de voeding voorkomen. Dit kunnen zijn: vitamines, mineralen, aminozuren, essentiële vetzuren of enzymen, maar ook minder bekende groepen van stoffen zoals de bioflavonoïden.

  Orthomoleculaire voeding en voedingssupplementen kunnen in het algemeen zonder problemen gebruikt worden naast andere behandelingen zoals reguliere geneeskundige behandelingen of bijvoorbeeld homeopathie. Toch kunnen soms orthomoleculaire middelen en reguliere medicijnen elkaars werking beïnvloeden. Het is daarom van belang dat een arts, apotheker of therapeut ervan op de hoogte is wat u gebruikt.

  Leave a reply →

Reageer op dit artikel

Cancel reply