Rate this post
 • Wanneer wordt plastische chirurgie vergoed?
  Rate this post

  Borstverkleining, de vervanging van een borstprothese, oorstandcorrectie, buikwandcorrectie, littekenbehandeling en ooglidcorrectie zijn voorbeelden van plastisch chirurgische ingrepen, die alleen onder voorwaarden vergoed worden. Plastisch chirurg Annet van Rijssen: ‘Wat die voorwaarden precies zijn, is soms lastig te achterhalen en ze veranderen bovendien ieder jaar.’

  ‘Iedereen die een vraag heeft over een plastisch chirurgische behandeling, kan een doorverwijzing krijgen voor onze polikliniek’, zegt Van Rijssen. ‘Een consult wordt namelijk vergoed. Het gaat overigens wel van het eigen risico af.’

  Machtiging
  Van Rijssen: ‘Iedere keer als ik met iemand op mijn spreekuur een operatie bespreek waarvoor een machtiging van de zorgverzekeraar nodig is, vraag ik deze digitaal aan in een speciaal programma. Daarin staat precies wat de voorwaarden zijn. Soms volgt een beslissing heel snel, een andere keer kan het nodig zijn om meer informatie aan te leveren. Mocht je het niet eens zijn met een beslissing, dan kun je als patiënt ervoor kiezen om schriftelijk in beroep te gaan.’ Pas als er duidelijkheid is over de vergoeding, wordt een operatie gepland. Van Rijssen: ‘Patiënten kunnen er ook voor kiezen om zelf de operatie te betalen.’

  Psychische klachten
  Naast lichamelijke klachten kunnen te grote borsten of flaporen ook psychische klachten geven. ‘De last die patiënten kunnen ervaren, weegt niet mee in de beslissing over de vergoeding. Ook een eventueel rapport van de psycholoog telt niet mee in de beslissing. Een ander misverstand is dat een verwijzing van de huisarts een bewijs is van een ‘medische noodzaak’. Dat is namelijk niet het geval. Het hebben van een verwijzing is wel een voorwaarde om in aanmerking te komen.’

  Meppel of Zwolle
  Voor de afdeling Plastische Chirurgie van Isala kun je terecht in zowel Isala Zwolle als Isala Meppel. Heb je vragen? Mail dan naar plastische.chirurgie@isala.nl of bel 038-4246042 (Zwolle) of 0522-233817 (Meppel).

  Voorwaarden voor vergoeding
  Wat zijn de voorwaarden om in aanmerking te komen voor vergoeding? Hieronder staan een aantal voorbeelden. Om voor een vergoeding in aanmerking te komen, heb je altijd een verwijzing van de huisarts nodig.

  Borstverkleining
  Een borstverkleining wordt vergoed als je cupmaat groter is dan D en als je ondanks fysiotherapie en een goede BH nek- en schouderklachten hebt. En een voorwaarde is het hebben van een gezond gewicht (BMI onder de 30).

  Bovenooglidcorrectie
  Het corrigeren van de bovenoogleden wordt alleen vergoed als de huid over je pupil hangt, waardoor je minder goed kunt kijken. Omdat de ooglidcorrectie nu wordt vergoed vanuit de basisverzekering en niet meer vanuit de aanvullende verzekering, zijn de voorwaarden strenger geworden. Voordat mensen in aanmerking komen voor vergoeding, hebben zij vaak al een zwaar gevoel op de ogen en hoofdpijn door het optrekken van de wenkbrauwen. Daarom kiezen veel mensen ervoor zelf de bovenooglidcorrectie te betalen. De kosten zijn ongeveer € 1350 voor een ingreep onder plaatselijke verdoving.

  Verwijderen van een borstprothese
  De verzekeraar vergoedt het verwijderen van een borstprothese als er sprake is van kapselcontractuur met pijn en zichtbare vervorming, of wanneer het duidelijk is dat het implantaat kapot is. Het vervangen van een borstprothese wordt alleen in uitzonderlijke gevallen vergoed, bijvoorbeeld na een borstreconstructie.

  Correctie van afstaande oren
  De correctie van afstaande oren (flaporen) wordt meestal alleen vergoed voor kinderen. De leeftijdsgrens verschilt echter per verzekeraar.

  Buikwandcorrectie
  Wanneer je enorm bent afgevallen, kun je in aanmerking komen voor een operatie waarbij de overtollige huid wordt verwijderd. Absolute voorwaarde is dat je een jaar lang een stabiel en gezond gewicht hebt (BMI onder de 30). Bovendien vergoedt de verzekeraar alleen het weghalen van overtollige huid als je er heel erg last van hebt. Er is een speciale methode om dit te meten.

  Leave a reply →

Reageer op dit artikel

Cancel reply