Jouw regio: ,
Wijzig regio
Jouw regio: nog niet opgegeven
Wijzig regio
Rate this post
 • ‘Het was alsof de zon opkwam’
  Rate this post

  ‘Medische echo’s kennen we allemaal, maar dat ik en mijn man Harm alvast zo dicht bij onze dochter mochten komen, voelde écht als een voorrecht voor ons. Haar neusje, haar mondje; geweldig om haar nu al te mogen bewonderen.’

  ‘Er werd ons verteld dat je kindje vanaf 26 weken een onderhuids vetlaagje begint te krijgen, waardoor het gezichtje ook wat voller begint te worden. Vanaf deze leeftijd worden de beelden van je kindje, dus ook het ­gezichtje, steeds gedetailleerder. Vooral in 4D.
  Dát moesten wij zien. Het is voor ons niet makkelijk ­geweest om zwanger te worden en nu we dan eindelijk in verwachting zijn van onze eerste, kan ons geluk niet op. We waren vreselijk nieuwsgierig naar de kleine.
  Met 28 weken heb ik dan ook een 4D-echo laten maken. Het was net of er een camera in mijn buik zat die onze dochter haarfijn aan het filmen was. Alsof de zon opkwam en ons direct verwarmde met zijn intense stralen: we maakten kennis met onze dochter. Mijn man en ik werden er onwijs door geraakt en ik kon mijn tranen dan ook niet bedwingen. Haar neusje leek nu al wat weg te hebben van die van Harm, precies dezelfde vorm. Zelfs de neusgaatjes! Het grappige was: mijn man is anders een echte prater, maar nu was hij muisstil. Toen ik van het scherm wegkeek en naar Harm opkeek, zag ik zijn ogen vol ongeloof naar het scherm staren. Het ontging hem dat ik mijn blik op hem had gericht. Zijn eerste ontmoeting met onze dochter. Ik zal die blik nooit meer vergeten: ongeloof, geluk, besef van wat voor wonder we bij ons droegen. Gelukkig werd er alle tijd genomen voor de vragen die we hadden en om uitgebreid kennis met haar te maken. We hebben er mooie beelden aan overgehouden en die koesteren we. Het zou ook geweldig zijn als onze dochter die beelden later terug zou kunnen zien.
  Jezelf terugzien voordat je werd geboren, dat is gewoon een ontzettend unieke ervaring. Ze noemen de echo dan ook niet voor niets ‘pretecho’. Er wordt zeker pret aan beleefd. Een hele andere ervaring dan een medische echo. Je ziet dan geen detail en er is geen tijd voor een kennismaking. De insteek is dan alleen medisch. Natuurlijk is dat vreselijk belangrijk, maar een 4D-echo is iets wat ik absoluut niet had willen missen. Inmiddels ben ik bevallen van onze mooie dochter, Elina, en ze is eigenlijk geen spat veranderd. Haar helder blauwe ogen, die ons nu geregeld aanstaren, zijn de kers op de taart van hoe we haar al ­kenden. Het enige wat ik nu nog mis is een foto van het gezicht van mijn man toen hij onze dochter voor het eerst zag. Dat was een moment om nooit meer te vergeten. Gelukkig zit die herinnering diep in mijn geheugen opgeslagen. We zijn ontzettend dankbaar voor deze ervaring.’

  - Ciska uit Drachten

  Prachtige, blijvende herinnering
  Bij BabyView wordt de echo gemaakt door gediplomeerde echografistes. Zij hebben allemaal een HBO-opleiding Medisch Beeldvormende Technieken gevolgd, of een gelijkwaardige studie in de echografie. Je wordt ontvangen in een ontspannen sfeer, waar de koffie en thee klaarstaan. Mocht je even in de wachtkamer moeten wachten, bekijk dan het prikbord, dat vol hangt met geboortekaartjes. Erg leuk om alvast ideeën op te doen voor een naam! Terwijl je in alle rust, op een groot beeldscherm, naar de echobeelden van jullie kindje kijkt, vertelt de echografiste uitgebreid wat er er op dat moment in jouw buik allemaal gebeurt. Zo kun je zien hoe het kindje in de baarmoeder ligt en dat het veel meer beweegt dan dat jij kunt voelen. Je ziet de armpjes en de beentjes, en het leukste is om het gezichtje te zien. Dit kan in 2D (het vertrouwde zwart/wit-beeld) of in combinatie met kleurenbeelden in 3D/4D en de nieuwste techniek Fetal Realistic View. Ook kun je het hartje horen, en de echografiste kan je daarbij vertellen hoe vaak dat klopt in 1 minuut. Natuurlijk krijg je een mooie fotoreportage mee in een mapje. Het wordt pas écht leuk als je thuis, gezellig samen op de bank (zonder echografiste erbij) rustig de echo kunt terugkijken, die je op een DVD hebt laten opnemen. Zo’n opname is een prachtige, blijvende herinnering aan je zwangerschap, en wat dacht je voor jullie kindje later!

  Leave a reply →

Reageer op dit artikel

Cancel reply