Rate this post
  • Wat als je het té druk hebt?
    Rate this post

    ‘Druk, druk, té druk…’ We kennen het allemaal en we hebben voor het nieuwe jaar telkens de beste voornemens. Maar welke gevolgen heeft ‘te lang te druk’ voor ons lichaam?

    Stress en vermoeidheid zijn ook in mijn osteopathiepraktijk in Bilthoven vaak een reden voor een bezoek. Het is in deze tijd van internet, smartphones en deadlines haast niet meer mogelijk om dagelijks aan een overdosis aan impulsen te ontsnappen. We doen steeds meer in steeds minder tijd, 24/7! En ons lichaam moet al die prikkels maar opvangen en verwerken… Daar hebben we ook een aantal prima sys­temen voor, waaronder onze bijnieren. Maar die systemen zijn helaas niet onbegrensd in hun mogelijkheden én kunnen uitgeput raken. Een burn-out ligt op de loer, en het is heel raadzaam om die te voorkomen.

    Balansverstoring
    Het lichaam past zich aan bij stress om goed te blijven functioneren. De bijnieren, die net onder het middenrif zitten, gaan extra adrenaline en cortisol afgeven. Dat is heel handig, want daardoor blijf je scherp en accuraat, zodat je op meerdere fronten alert kunt blijven. Maar dit kan ook te lang duren, en dan gaat het tegen je werken. Je bijnieren raken uitgeput, het regulerende zenuwstelsel verzaakt. Je raakt geïrriteerd en vermoeid. Door langdurige stress krijg je tal van symptomen: spierpijnen en gewrichtsklachten, spijsverteringsproblemen, chronische hoofdpijn, hoge bloeddruk. We slapen slechter. Het lichaam draait overuren om het allemaal vol te houden, en dit zorgt vaak voor een forse verstoring van de gezonde balans die normaal gesproken in het lichaam aanwezig is. Het zenuwstelsel, ons immuunsysteem en maag-darmstelsel: allemaal systemen die onderling veel connecties hebben en samen als één geheel dienen te functioneren.

    Beweging van lichaamsweefsels
    Alles in het lichaam beweegt: de grote bewegingen van spieren en botten, maar ook heel subtiele beweging voor de lymfe van ingewanden en de hersenvloeistof. Deze beweeglijkheid is nodig om goed en gezond te func­tioneren. Een osteopaat richt zich op het vinden én behandelen van de verkrampte weefsels in het lichaam die de balans verstoren en klachten veroorzaken.
    In het geval van stress kan een osteopaat voelen dat het middenrif en veel organen eromheen, zoals de (bij)nieren, de alvleesklier, de galblaas, de basis van het hart dat op het middenrif is aangehecht, verkrampt zijn geraakt door de bijnieruitputting. De ademhaling kan verstoord zijn, met alle gevolgen van dien. De spieren van de lenden en de wervelkolom rond de nieren zullen hard aanvoelen. Bovendien kan een osteopaat de gevolgen vinden en behandelen van eerder doorgemaakte ziektes of ongelukken. Het kan goed zijn dat we juist door deze oudere verhardingen zelfs kwetsbaarder geworden zijn voor stress.

    Advies
    De osteopaat is dus gericht op ontspanning van díe delen in het lichaam die onvoldoende bewegen en daardoor de balans verstoren. Na behandeling functioneren ze beter en zodoende kan de osteopaat het lichaam als geheel ondersteunen in het zelfherstellend vermogen. Om de effecten van een behandeling ook voldoende in stand te houden op langere termijn, geeft een osteopaat tevens advies op het gebied van voeding, beweging en lifestyle.
    Mocht je vragen hebben, neem dan gerust contact op.

    Leave a reply →

Reageer op dit artikel

Cancel reply