Jouw regio: ,
Wijzig regio
Jouw regio: nog niet opgegeven
Wijzig regio
Rate this post
  • Wat doet een oedeemtherapeut?
    Rate this post

    Ongewenste vochtophoping in de arm, oksel of de romp kan een gevolg zijn van borstkanker. Als de lymfeklieren in de oksel worden verwijderd (‘okselkliertoilet’), kan het vocht in de arm niet meer goed afgevoerd worden. Ook bestraling in het gebied van de oksel en de borst kan oedeem tot gevolg hebben. Je wordt dan doorverwezen naar de oedeemtherapeut. Bij een eerste bezoek zullen een intakegesprek en lichamelijk onderzoek plaatsvinden, waarna samen met jou een behandelplan zal worden gemaakt.

    Een behandeling kan bestaan uit meerdere vormen:

    Manuele lymfdrainage
    Dit is een soort massage waarbij door het gebruik van specifieke handgrepen het vocht verplaatst wordt naar gebieden waar het lymfstelsel nog wel intact is en het vocht goed afgevoerd kan worden. Het vocht kan daarna goed in de bloedsomloop worden opgenomen. Ook littekens kunnen soepeler worden na deze behandeling.

    Lymftaping
    Lymftape is een neutrale tape met een kleine rek. De tape wordt via een speciale techniek aangebracht op het littekenweefsel of de huid waar het oedeem aanwezig is. De tape tilt de huid tijdens het bewegen als het ware op. Dit stimuleert het lymfesysteem om het vocht af te voeren.

    Zwachtelen, steunkousen en protheses
    Als de arm dik is, wordt er na de behandeling gezwachteld, zodat er op elk moment van de dag druk op de arm is. Zo neemt het volume van de arm af. Als de situatie stabiel is, wordt er door een bandagist een elastische kous aangemeten. Deze kousen worden op maat gemaakt en zijn comfortabel in gebruik. Fysiotherapie Andel heeft een samenwerking met de bandagist en kan ook adviseren in het aanschaffen van (deel)protheses voor de borst.
    Oefen- en ademtherapie

    Speciale oefeningen met betrekking tot je ademhaling verbeteren de afvoer van het lymfvocht. Daarnaast is het belangrijk om de kracht in de arm op peil te houden en de beweeglijkheid in bijvoorbeeld de schouder goed te houden. Oefeningen voor thuis en in de trainingszaal kunnen daarbij ondersteunend zijn.
    Voorlichting en begeleiding

    De oedeemtherapeut geeft je voorlichting over huidverzorging, het omgaan met de kous, beweging en preventie, en leert je zelf technieken aan om het oedeem onder controle te houden. Dit heet ‘zelfmanagement’. Daarnaast blijft een controle door de oedeemtherapeut in overleg gewenst. Met je huisarts of specialist kun je overleggen of oedeemtherapie gewenst is. Je kunt dan contact opnemen met Fysiotherapie Andel.
    Als je vragen hebt of denkt oedeem te hebben, kun je altijd contact opnemen of even bij ons binnenlopen. We helpen je graag!

    Leave a reply →

Reageer op dit artikel

Cancel reply