4/4 - (1 stemmen)
 • Wat doet stress met je maag en darmen
  4/4 - (1 stemmen)

  We weten het allemaal: stress is niet goed voor je. Vooral langdurige stress werkt door op je lichaam, zowel mentaal als psychisch. Toch zijn vele prikkels, drukte en snelheid normaal geworden in ons leven. Wat doet dit nou eigenlijk specifiek op je maag-darmsysteem?

  Onze maag en darmen zijn belangrijke organen in ons lichaam. Samen met onze andere organen, weefsels en spieren, vormen ze een geheel. Een geheel dat constant in beweging is en probeert in balans te blijven om optimaal te kunnen blijven functioneren. Te veel stress brengt je lichaam uit balans en zorgt voor klachten. Bij elk orgaan geeft dit weer andere klachten, maar het werkt uiteindelijk door op je hele lichaam en geest.

  Maag
  Onze maag is eigenlijk één grote pot waar al het eten en drinken wordt ontvangen door ons lichaam. De maag zorgt voor het afbreken en transformeren van ons voedsel. Te veel stress kan invloed hebben op dit proces. Heb je bijvoorbeeld te veel zorgen, dan kun je een gebrek aan eetlust krijgen of een misselijk gevoel. Heb je hier regelmatig last van? Dan werkt dit door en gaat je lichaam zwak of vermoeid aanvoelen. Je kunt hierdoor minder hebben en bijvoorbeeld werk, sporten of een andere activiteit wordt zwaarder om vol te houden.

  Darmen
  Na je maag gaat het voedsel verder naar je darmen. Je darmen zijn er om de juiste voedingsstoffen te scheiden van het afval en om de juiste voedingsstoffen op te nemen. Werkt dit niet goed, dan krijgt je lichaam niet voldoende essentiële voedingsstoffen binnen. Je lichaam krijgt hierdoor een gebrek. Ook kan je lichaam het moeilijk gaan vinden om onderscheid te maken tussen de juiste voedingsstoffen en het afval. Constipatie is dan een gevolg, en het is dan moeilijk om naar de wc te gaan. Soms kunnen te veel spanningen en stress juist zorgen voor diarree en hebben je darmen niet eens de tijd om de juiste voedingsstoffen op te nemen.

  Ontspanning
  Heb je problemen met je maag-darmsysteem? Je lichaam geeft niet voor niets signalen. Je lichaam geeft aan dat je balans verstoord is. Heb je bijvoorbeeld te weinig rust of ontspanning in je dagelijks leven? Dan zou je jezelf eens kunnen verwennen met een ontspannende massage of je lifestyle veranderen. Denk hierbij aan een ander eetpatroon, yoga, meditatie, sporten of bijvoorbeeld schilderen. Het is belangrijk dat het iets is wat voor jou ontspanning en plezier geeft. Dat het een moment van opladen is voor je lichaam, zodat je weer nieuwe energie aanmaakt voor een beter functioneren. Je lichaam komt hierdoor meer in balans, de juiste voedingsstoffen kunnen weer opgenomen worden en je gaat je weer sterker voelen!

  Leave a reply →

Reageer op dit artikel

Cancel reply