Jouw regio: ,
Wijzig regio
Jouw regio: nog niet opgegeven
Wijzig regio
Rate this post
 • Wat? Een leaky gut?
  Rate this post

  Ook in de complementaire praktijk zien we steeds meer mensen met darmklachten en/of allergieën op consult. Wanneer we over allergie spreken, hebben we het over een klacht die meestal aangeboren is: het zit in de constitutie van deze persoon. Vaker is er sprake van intoleranties, die in het leven verworven zijn. Het bouwt zich als het ware op. Eerst reageer je alleen op bijvoorbeeld melk, later ook op gluten en ga zo maar door.

  Intolerantie heeft vaak te maken met een disbalans in de darmen. Je kunt je afvragen hoe zoiets kan ontstaan:
  – een moeder die geen goede darmflora heeft
  – antibioticagebruik
  – stress
  – te weinig gevarieerde gezonde voeding

  Ook de wetenschap ontdekt nu dat wij biljarden bacteriën in en op ons lichaam hebben, waarvan het grootste deel in ons maag-darmkanaal. Bovenstaande punten kunnen ervoor zorgen dat wij te weinig goede darmbacteriën hebben. Daardoor kunnen pathogenen (ziekmakend) gaan overheersen. Schimmels en parasieten helpen het voedsel verteren. Zie die candida niet per se als ziekmakend. Ga ervan uit dat deze komt om te helpen; het moet alleen niet gaan overheersen.

  De darmflora speelt een rol in het verteringsproces en is ook een onderdeel van ons afweersysteem. Het immuunsysteem en onze flora communiceren met elkaar. Longen, KNO-gebied, darmen en geslachtsorganen zijn met elkaar verbonden middels de slijmvliezen. Bij een disbalans in de darmen verspreidt het zich gemakkelijk naar de andere orgaansystemen.

  Leaky gut
  In onze praktijk laten wij ook onder andere ontlastingonderzoek uitvoeren, en heel vaak zien we dat er sprake is van een ‘leaky gut’. Nu moet je dat niet letterlijk vertalen in een ‘lekkende darm’, want dan krijg je heel rare associaties. Het betekent dat het darmslijmvlies doorlaatbaar is geworden (te weinig goede bacteriën). Het voedsel kan niet goed genoeg verteerd worden. Er lekken te grote moleculen van bijvoorbeeld gluten, lactose en caseïne door de darmwand, en ons immuunsysteem slaat op tilt.

  Intolerantie
  Wanneer er stoffen in onze bloedbaan komen die daar niet thuishoren, gaat onze afweer aan de gang om die indringers zo snel mogelijk op te ruimen. Hier kunnen we spreken van een intolerantie.
  Om de darmwand te herstellen, zet ik therapeutische middelen in, en wanneer je van leaky gut hersteld bent, kun je weer gluten en zuivel eten. We kijken uiteraard ook naar je voedingspatroon.

  Colon Hydro Therapie
  In onze praktijk wordt ook Colon Hydro Therapie uitgevoerd. In de volksmond heet dat ‘hoge darmspoeling’. Met de ‘slow fill’-methode stroomt water heel rustig de dikke darm in. Door deze methode wordt de darmwand zacht gemasseerd. Zo kan een te dikke slijmvlieslaag en aangekoekte ontlasting losgelaten worden. Aan het einde van de CHT brengen we goede darmbacteriën in en geven we advies of en welke probiotica geschikt is voor jou.

  Leave a reply →

Reageer op dit artikel

Cancel reply