Rate this post
  • ‘Wat gebeurt er met me?’
    Rate this post

    Stel, je krijgt te horen dat je borstkanker hebt. Je wereld stort in, en je hebt veel onzekerheden: wat gaat er allemaal gebeuren? Overleef ik het wel? En zo ja, ben ik er dan na de behandelingen er écht vanaf? Je kunt angst ontwikkelen, en dat is niet zo vreemd, want je hebt geen controle op de situatie waarin je bent terechtgekomen.

    Eén van de dingen die er kunnen gebeuren, is de pijn en het verdriet onderdrukken. De diagnose kan zó overweldigend zijn, dat het onverdraaglijk is. Dit noemen we een ‘trauma’. Er treedt automatisch een noodmechanisme in werking, dat tot doel heeft om te overleven. Daarom noemen we dit ‘overlevingsstrategieën’. Door de situatie kan het moeilijk zijn om te vertrouwen en te ontspannen. Het is zó belangrijk om ruimte te hebben om werkelijk te kunnen voelen en je emoties toe te laten.
    Gevoelens van angst en machteloosheid komen op de voorgrond. Je gevoel van veiligheid en het verliezen van de controle over je leven. De angsten voor het niet-weten: ‘Wat staat me te wachten?’ ‘Word ik wel beter?’ ‘Kan ik nog wel …?’ Dat is een overlevingsstrategie. De kans bestaat dan dat de angst op de achtergrond blijft meespelen, en dat kan leiden tot stress. Een beetje stress is op zich niet erg, maar wanneer die aanhoudt, gaat je lichaam onder hoogspanning staan, raakt het verkrampt, raak je uitgeput en ga je allerlei situaties uit de weg. Je komt in een negatieve spiraal. Je kunt verschillende klachten hebben: verdrietig, boos, angstig of gespannen, een verdoofd gevoel, last van hoofdpijn, spierpijn, buikpijn of andere lichamelijke klachten, beelden en gedachten over wat er kan gebeuren en worden overvallen door nare gevoelens. Het is dan beter om hulp te zoeken.

    Begeleiding
    Femke Roozen van de praktijk Het Nieuwe Inzicht Kan je begeleiden in het verwerken van trauma en de gevolgen. Hierdoor worden de angsten in een ander perspectief gezet en komt er ruimte voor rust en vertrouwen om de behandeling zo goed mogelijk te doorstaan.
    In een aantal gesprekken komt onder meer aan bod waarin je vastloopt, wat het met je doet en met je omgeving. Deze bijeenkomsten zijn individueel.

    Opstellingen
    Speciaal in de begeleiding is dat Femke gebruik kan maken van opstellingen, om zaken die spelen in je onderbewuste naar voren te brengen. Zaken die je hebt weggestopt, ‘waar je met je verstand niet bij kunt’, maar die wel invloed op je hebben en die je belemmeren om het proces van genezing aan te gaan, en angsten te kunnen beteugelen. Want angst verlamt je in alles!

    Aanvullend
    Met de hulp van Femke ben je weer in staat om je leven weer met nieuwe energie op te pakken, zodat je weer beter functioneert.
    Het is wel belangrijk om te weten dat de begeleiding aanvullend is op de reguliere geneeswijzen. De arts blijft dan ook je belangrijkste aanspreekpunt voor je gezondheid.
    Heb jij te maken met een hardnekkige vorm van angst? Neem dan contact op met Het Nieuwe Inzicht.

    Leave a reply →

Reageer op dit artikel

Cancel reply