Jouw regio: ,
Wijzig regio
Jouw regio: nog niet opgegeven
Wijzig regio
Rate this post
 • Wat is ‘moe’?
  Rate this post

  Je kunt moe thuiskomen na een lange dag op kantoor. Na het eten even uitzakken op de bank en geen puf meer hebben voor actie. Uitrusten lijkt het beste wat je kan overkomen.

  Wat is ‘moe’? Je hoofd is het zat en je lichaam snakt naar herstel. Voor notoire, niet-fietsende kantoormedewerkers lijkt het toch beter om na de maaltijd een flinke wandeling te maken of 12 tot 30 minuten lekker te rennen. Je lichaam krijgt een enorme opkikker en je voelt je daarna minder lamlendig, slaapt beter en wordt fitter wakker. Zo levert actief zijn ontspanning op.
  De tegenkant ontstaat wanneer iemand compleet doorslaat in het streven fit, slank en sterk te worden. Te lang of zwaar trainen met weinig rust kan lichamelijke oververmoeidheid veroorzaken, waardoor je lusteloos of ­prikkelbaar wordt. Pijntjes die niet meer overgaan, verandering van gewicht, eetlust en concentratievermogen kunnen duiden op een meer chronische vorm van te veel trainen, iets wat we ‘overtraindheid’ noemen.
  Denk niet dat dit alleen bij professionele sporters voorkomt: ook veel recreatieve duursporters en krachtsporters lijden hieronder. Deskundige beoordeling van de situatie is belangrijk om ernstige problemen te voorkomen. Met de juiste begeleiding bij voeding, rust en training ben je snel weer op weg. Plezier moet daarbij vooropstaan om te komen tot prestaties. Zoek bij twijfel contact op met een sportarts of een gespecialiseerde (sport-)fysiotherapeut.

  Leave a reply →

Reageer op dit artikel

Cancel reply