fbpx
Jouw regio: ,
Wijzig regio
Jouw regio: nog niet opgegeven
Wijzig regio
 • ‘Wat ís nu eigenlijk normaal gedrag?’

  Als ouder willen we het liefst dat ons kind gelukkig wordt. Maar soms gaat het toch even niet zoals we het voor ogen hadden… Kinderen kunnen op verschillende manieren laten merken dat ze niet lekker in hun vel zitten. Veelvoorkomende signalen zijn onder andere: angstig zijn, teruggetrokkenheid, niet kunnen slapen, perfectionisme, geen zin hebben in school, buikpijn, of veel boos zijn. Voor ouders is het soms lastig in te schatten wat er precies aan de hand is, waardoor er bijvoorbeeld machteloosheid of onbegrip kan ontstaan.

  Kindercoaching is een laagdrempelige manier om te achterhalen waarom een kind niet lekker in zijn vel zit en wat er nodig is om het kind weer in balans te krijgen. Belangrijk hiervoor is dat het kind zich bij mij op z’n gemak voelt. Ik benader elk kind dan ook respectvol, vanuit gelijkwaardigheid en zonder oordeel. Hierdoor ontstaat er een vertrouwensband en kunnen we samen naar de kern gaan. Uiteindelijk komt het kind vaak zelf met passende, originele oplossingen die voor hem helpend zijn. Ieder kind is uniek en kent zijn of haar eigen situatie daarom het best!

  Soms verloopt de sociaal-emotionele ontwikkeling van een kind niet helemaal lekker. Het kan zijn dat het zich daarom niet helemaal gelukkig voelt. Vaardigheden op dit gebied zijn onder andere zelfbewustzijn, zelfmanagement, sociaal bewustzijn, persoonlijke verantwoordelijkheid of optimistisch denken. Ouders kunnen deze ook goed met het kind thuis oefenen. Want een goede sociaal-emotionele ontwikkeling ligt ten grondslag aan een gelukkig kind!

  Als kindercoach kan ik een stukje opvangen en bijsturen waar op school bijvoorbeeld weinig aandacht of tijd voor is. De drempel om naar een kindercoach te gaan is laag en je kind krijgt niet gelijk een stempel. Ik ga er nooit vanuit dat er wat ‘mis’ is. Want wat is normaal eigenlijk? Als een kind problemen ervaart, heeft het niet meteen een stoornis. Vaak is er wat anders aan de hand.

  – Fleur Beeftink

  En de ouders?
  Fleur: ‘Het gedrag van het kind bevat belangrijke boodschappen. Daarom neem ik de ouders ook altijd mee in het traject. Dikwijls zijn ouders zich er niet bewust van dat het kind hen eigenlijk een spiegel voorhoudt en laat zien wat er onbewust in hén leeft. Dit kan soms wel confronterend zijn, maar ouders ervaren dit over het algemeen als erg prettig. Soms is er niet meer nodig dan dat.’

  Problemen waarvoor ouders bij Fleur aankloppen zijn:
  – angsten
  – druk gedrag
  – piekeren en negatieve gedachten
  – verandering in gezinssituatie
  – sfeer in het gezin
  – problemen op school
  – gebrek aan zelfvertrouwen
  – concentratieproblemen
  – omgaan met boosheid en driftbuien
  – hooggevoeligheid

  Leave a reply →

Reageer op dit artikel

Cancel reply