Rate this post
 • Wat je kunt doen tegen slapeloosheid
  Rate this post

  Plafond dienst. Je kent het wel. Het staren naar je plafond in de hoop dat je uiteindelijk weer in slaap valt. Hoe meer je gaat denken aan het feit dat je nu écht moet gaan slapen om fris en fruitig op te staan, hoe minder moe je wordt. Niemand vindt het fijn om zich door de dag te moeten slepen terwijl je te weinig hebt geslapen. Je kunt je minder goed concentreren, je bent sneller geprikkeld en op de langere termijn is het ook erg slecht voor je gezondheid. Wil jij van je slapeloosheid afkomen? Volg dan de volgende tips!

  Vermijd blauw licht vlak voor het slapen
  Met veel elektronische apparaten om je heen kan deze tip lastig zijn om na te volgen. Toch is het echt een aanrader om je slapeloosheid te verminderen. Het licht dat laptops, smartphones en tv’s produceren noemen we ‘blauw licht’. Dit licht heeft een slechte invloed op melatonine, het hormoon dat je slaperig maakt. Het blauwe licht wekt voor je brein namelijk de indruk dat het nog dag is, waardoor je lichaam minder tot geen melatonine aanmaakt. Het is dus beter voor je nachtrust om je telefoon lekker in de huiskamer te laten liggen en met een boek in slaap te vallen.

  Houd je bezig met werk tijdens kantooruren
  Hoe verleidelijk het ook kan zijn om vlak voor het slapen gaan, of zelfs vanuit bed, toch nog dat ene mailtje te versturen of je agenda van morgen er alvast bij te pakken, doe het niet! Op deze manier raak je niet ontspannen om lekker in slaap te vallen. De kans is groot dat je toch nog gaat piekeren over projecten, collega’s of andere werk gerelateerde zaken. Op deze manier kun je gestresst raken, waardoor je het voor jezelf moeilijker kan maken om in slaap te vallen. Op lange termijn kan al deze stress er zelfs voor zorgen dat je overspannen raakt. Doe jezelf een plezier en laat die laptop dicht!

  Maak jezelf moe door te bewegen
  Dat bewegen gezond is weet je zelf natuurlijk al, maar wist je ook dat het je slaap bevordert? Fysieke inspanning zorgt ervoor dat je je hoofd leeg maakt en de stress van de dag van je afglijdt. Natuurlijk zorgt bewegen er ook voor dat je extra moe wordt, waardoor je makkelijker in slaap zult vallen. Houd er wel rekening mee dat je niet vlak voor het slapen gaan nog een flink eind gaat joggen. Hierdoor kan het zijn dat je hartslag nog te hoog is om rustig in slaap te kunnen vallen.

  Help je lichaam een handje!
  Doe jij bovenstaande al en heb je alsnog last van slapeloosheid? Dan kun je je lichaam altijd een extra handje helpen met slaapmiddelen die zonder recept verkrijgbaar zijn. Hierbij kun je bijvoorbeeld denken aan melatonine, het hormoon dat je lichaam uit zichzelf aanmaakt om je slaperig te maken. Melatonine pilletjes worden vaak gebruikt door mensen die last hebben van een jetlag, of bijvoorbeeld door mensen die avond- en nachtdiensten draaien.

  Leave a reply →

Reageer op dit artikel

Cancel reply