Jouw regio: ,
Wijzig regio
Jouw regio: nog niet opgegeven
Wijzig regio
Rate this post
 • Wat kan je doen tegen gewrichtspijn?
  Rate this post

  Hoe ouder je wordt, des te hoger de kans zal zijn op gewrichtspijn. De meest voorkomende variant van gewrichtspijn oftewel slijtage, is artrose. In Nederland heeft ongeveer 17,2% van de 65+ers artrose. Wij laten je zien hoe je gewrichtspijn enigszins tegen kan gaan. Welke supplementen heb je nodig en hoe moet je lifestyle eruit zien? Deze vragen worden in de volgende kopjes beantwoord. Veel leesplezier!

  Wat kan je tegen gewrichtspijn doen?
  Een geïrriteerd gewricht wordt nog gevoeliger bij overgewicht. Als je zwaarder bent dan het gewenste gewicht, dan kunnen jouw gewrichten overbelast worden. Het uiteindelijke gewenst gewicht verschilt per persoon, want de BMI (Body Mass Index) wordt berekend d.m.v. leeftijd en lengte. Maar ook is het belangrijk te weten dat hoe ouder je wordt, hoe gevoeliger je lichaam en gewrichten voor overgewicht worden.

  Heb je overgewicht? Probeer dan met behulp van gezonder eten en beweging af te vallen. Elke kilo die je minder weegt, zal je gewrichten helpen ontspannen.

  Wat zijn supplementen en wat kan je ermee?
  Supplementen zijn middelen die ontstekingsremmende eigenschappen bevatten. De meest voorkomende varianten van supplementen voor artrose zijn: ribes nigrum, astaxanthine, groenlipmossel, curcumine en boswellia.

  Mensen die artrose hebben en deze voedingssupplementen gebruiken zijn tevreden met de werking van de supplementen. Het verlicht de last van de gewrichten wat artrose draaglijker maakt. Voordat je supplementen wilt aanschaffen is het belangrijk vooraf een arts te raadplegen. Hij of zij kan je vertellen of het verstandig is supplementen te gaan gebruiken.

  Ideale leefstijl
  Gezond eten en voldoende bewegen is een cruciaal voor een gezonde leefstijl. Met gezond eten bedoelen we voldoende en consistent. Een van de belangrijkste stoffen die het lichaam nodig heeft tegen gewrichtspijn/artrose is omega-3. Vette vissoorten als zalm, makreel, haring en tonijn zijn rijk aan Omega 3-vetzuren. Maar ook schaaldieren zijn een goede bron van deze zeer gezonde vetzuren. Het gaat om kreeft, krab, garnalen, gamba’s en vooral groenlipmossel. Dit laatste schaaldier bevat naast de bekende Omega 3-vetzuren EPA en DHA nog een aantal zeldzame Omega 3-vetzuren met een krachtige ontstekingsremmende werking.

  Het consumeren van voldoende groente,fruit en kruiden kan ook een ontstekingsremmende werking hebben. Een aantal groenten en vruchten kunnen ondersteunen bij gewrichtsklachten: rauwe knoflook, uien, pompoen, rode bieten, broccoli, verse peulvruchten, groene kool, avocado en zwarte bessen (vrucht én pitjes).

  Daarnaast is het belangrijk om voldoende te bewegen. De artsen adviseren om minimaal een half uur per dag te bewegen. Laat dit de ondergrens voor jou zijn en probeer dit op te bouwen naar een uur. Het is echter wel belangrijk om je grenzen goed te kennen. Voorkom overbelasting en wanneer het niet meer gaat, raadpleeg dan altijd je arts!

  Leave a reply →

Reageer op dit artikel

Cancel reply