Jouw regio: ,
Wijzig regio
Jouw regio: nog niet opgegeven
Wijzig regio
 • Wat kun je doen tegen diabetes?

  Diabetes type 2, in de volksmond ‘suikerziekte’ genoemd, is een ernstige chronische aandoening die steeds vaker voorkomt onder de westerse bevolking. Leefstijl speelt een grote rol in het ontstaan van deze ziekte. In gevorderd stadium treden er niet zelden ernstige complicaties op en heeft het een grote impact op de patiënt en z’n omgeving. Het is dan ook van groot belang dat de ziekte vroegtijdig wordt herkend, of liever nog: wordt voorkomen.

  Vooral in de voorstadia en in een vroeg ziektestadium kan Mesologie een bijzonder positieve rol spelen. Mesologie is een holistische natuurgeneeskunde waarbij er gezocht wordt naar oorzaken van de klachten. Deze onderzoeks- en behandelmethode berust op een aantal oosterse diagnosemiddelen en het inzetten van therapie uit de natuur. Uit onderzoek van pols, tong en het meten van acupunctuurpunten, met daarnaast lichamelijk onderzoek en uitgebreide kennis van de anatomie en fysiologie van het lichaam, gaat de Mesoloog op zoek naar verstoringen in functies. Daarnaast is het afnemen van een gedegen anamnese van belang om het verloop van klachten en de in de loop der jaren ‘gevulde rugzak’ van de cliënt mee te nemen.

  Bloedsuikerproblemen
  Het woord ‘Mesologie’ is gevormd uit het voorvoegsel ‘Meso’, dat ‘midden’ betekent en waarmee het aangeeft een middenweg te willen zoeken tussen de reguliere behandelwijzen enerzijds en de alternatieve holistische visie op lichaam en geest anderzijds. Daarnaast werken Mesologen zowel in het onderzoek als de behandeling op het mesodermale weefsel, oftewel het bindweefsel. Dit weefsel vormt het grootste communicatieweb in het menselijk lichaam. Hier vindt een uitwisseling plaats van allerlei bouw- en signaalstoffen. Bij diabetes speelt insuline, aangemaakt in de alvleesklier, de belangrijkste rol. Door leefstijlgewoonten putten velen van ons de productie van dit hormoon uit, waardoor er na enige tijd bloed­suikerproblemen ontstaan. De signalen die hierbij horen, zijn onder andere flauwtes, trek (in zoetigheid) na het eten, humeurigheid bij te laat eten, vermoeidheid enzovoort. Geef je hieraan geen gehoor en blijf je in je vertrouwde leefstijl doorgaan, dan kan dit lijden tot diabetes type 2.

  Onderliggende oorzaak
  De Mesoloog gaat door middel van bovenstaande methoden op zoek naar de individueel onderliggende oorzaak en haalbare leefstijlaanpassingen. Voeding is hierbij erg belangrijk, maar ook achterliggende tekorten in vitaminen of mineralen kunnen een rol spelen. In een vroeg stadium kan dit vaak nog zonder reguliere medicatie worden bijgestuurd en kan de ziekte zelfs worden voorkomen. Bij gevorderde stadia blijft het van belang om de leefstijl te monitoren, tekorten aan te vullen en eventuele bijwerkingen van medicatie te verminderen.

  Leave a reply →

Reageer op dit artikel

Cancel reply