Jouw regio: ,
Wijzig regio
Jouw regio: nog niet opgegeven
Wijzig regio
Rate this post
 • Wat werkt écht tegen zonnebrand?
  Rate this post

  Een zonnebrand treedt op wanneer de ultraviolette straling van de zon het DNA in onze huidcellen beschadigt. Beschadigde cellen sterven af (een proces dat bekendstaat als ‘apoptose’). Dit leidt ertoe dat het immuunsysteem een stroom van ontstekingseiwitten en bloed naar het gebied stuurt. Daarom wordt de huid heet, geïrriteerd en rood.

  Zonnebrand merk je niet direct. Het verschijnt pas uren na blootstelling aan de zon, waardoor het moeilijk te herkennen is tijdens het zonnen. Maar langere tijd in de zon liggen betekent regelmatig je huid controleren om een komende verbranding tegen te gaan. Merk je dat je huid al van kleur gaat veranderen, ga dan direct in de schaduw en als je merkt dat je verbrand bent na een lange dag in de zon, ga dan niet de volgende dag weer naar buiten, maar pas als het donker is.

  Voorkomen
  Het allerbeste is natuurlijk zonverbranding voorkomen! Draag beschermende en luchtige kleding, blijf niet te lang in de zon en gebruik altijd royaal zonnebrandcrème (veel meer dan je zelf denkt) en herhaal dat regelmatig!

  Rode kreeft
  Eindig je na een zonovergoten dag toch als die gevreesde rode kreeft? Dan is het wetenschappelijk onderbouwde antwoord erg simpel: een verbrande huid moet je gewoon koelen en hydrateren! Net als bij een brandwond wordt de warmte in de huid vastgehouden. Het eerste wat je moet doen is die warmte eruithalen. Breng een koel kompres aan met intervallen van 15 minuten of neem heel vaak een korte koele douche gedurende de dag.

  Blaren?
  Een blaar is een tweedegraads zonnebrand. Prik de blaren niet door, want ze helpen bij huidgenezing. Door ze op natuurlijke wijze te laten herstellen, voorkom je infecties. Om te voorkomen dat ze per ongeluk stuk gaan, is een koel bad beter dan een koele douche. Als de blaren veel pijn doen, kan Ibuprofen of aspirine verlichting geven of (alleen op recept verkrijgbaar) het aanbrengen van een lokaal corticosteroïd zoals hydrocortison.

  Hydrateren
  Dep de huid na een bad of douche niet volledig droog. Breng op de nog vochtige huid een vochtinbrengende crème aan. Hierdoor wordt de crème beter opgenomen. Moisturizers die vitamine C en E bevatten, werken het best. Deze antioxidanten helpen de huid te herstellen en minimaliseren de schilfering die volgt na verbranding.

  Vermijden
  Gebruik geen lidocaïne of benzocaïne crèmes, want die irriteren de huid en zullen het genezingsproces afremmen. Ook vaseline kun je beter laten staan, want deze houdt de warmte in je huid langer vast en dat wil je juist niet.

  Hoelang?
  Afhankelijk van de ernst kan de roodheid enkele dagen tot weken aanhouden. Naarmate de tijd verstrijkt, kun je ook verwachten dat je huid gaat schilferen. Weersta de drang om te pellen. Trek nooit aan je schilferende huid, want daarmee vergroot je de kans op pijn en infectie. Draag loszittende kleding in de dagen na een zonnebrand. Zo voorkom je dat je toch al gevoelige huid nog meer geïrriteerd raakt.

  Huidschade
  Na een zonnebrand zie je blijvende effecten op de huid: fijne lijntjes, rimpels of pigmentvlekken. Deze effecten komen vaker voor na herhaalde blootstelling aan de zon. Als je deze veranderingen opmerkt, kun je retinoïde aanbrengen (een chemische verbinding afgeleid van vitamine A) zoals Retin-A. Deze zalf remodelleert het collageen in je huid en blokkeert de productie van de melanine in je huid en kan zo pigmentvlekken doen vervagen of zelfs langzaam doen verdwijnen.

  De aanval is de beste verdediging
  Een zonnebrand voorkomen is beter dan je huid weer gezond te maken. Bovendien verhoogt zonnebrand het risico op huidkanker. Als je van plan bent om langere tijd in de zon te blijven, gebruik dan zonnebrandcrème met een hoge SPF en draag de juiste kleding. Zo bieden synthetische stoffen zoals polyester of nylon veel meer UV-bescherming dan katoen. Linnen absorbeert ultraviolet licht, terwijl synthetische stoffen zoals rayon het weerkaatsen.

  Over Huidpraktijk Heerenveen
  Huidpraktijk Heerenveen is een praktijk voor de probleemhuid. Je krijgt er heel gericht een op maat gemaakt advies voor jouw probleem. Het doel is om een optimaal resultaat te bereiken en dit effect zo lang mogelijk te behouden. De praktijk beschikt over de modernste huidtherapeutische technieken.

  Leave a reply →

Reageer op dit artikel

Cancel reply