Jouw regio: ,
Wijzig regio
Jouw regio: nog niet opgegeven
Wijzig regio
Rate this post
 • Wat zijn jóúw excuses?
  Rate this post

  Structureel bewegen verbetert je conditie, je ­gezondheid en je stressbestendigheid. Daarnaast verkleint het de kans op welvaartsziekten, depressie en dementie. Blijkbaar is dit onvoldoende bekend, want momenteel hebben we te maken met een ­duidelijke bewegingsarmoede.

  Het wetenschappelijke tijdschrift ‘The Lancet’ geeft aan dat bewegingsarmoede wereldwijd zelfs op de vierde plaats staat van doodsoorzaken. Uit cijfers blijkt dat in de VS per jaar zo’n 5,1 miljoen mensen sterven aan roken, terwijl er circa 5,3 miljoen sterven aan de gevolgen van (te) veel zitten. Vanaf 1980 zijn we 8% meer gaan zitten en is het aantal mensen met obesitas verdubbeld. Zitten wordt ook wel ‘het nieuwe roken’ genoemd. Volgens prof. dr. Erik Scherder brengt in Nederland een derde van de bevolking dagelijks 7 tot 16 uur zittend door.

  Risico’s van te veel zitten
  Zoveel zitten zorgt voor grote gezondheidsrisico’s. Als je langdurig zit, daalt je energieverbruik tot bijna 1 calorie per minuut, de enzymen die vetten verbruiken dalen tot 90%, de insuline-effectiviteit daalt flink en het vetpercentage in je bloed stijgt. De activiteit in je benen stopt bijna helemaal, en na zo’n 2 uur daalt je gezonde cholesterol wel met 20%.
  Kortom: te lang en te veel zitten verhoogt de kans op ­diabetes, overgewicht en hart- en vaatziekten enorm.

  Beweegmomenten
  Of je naast het vele zitten wel of niet sport, blijkt niet echt uit te maken. Sporten is wel gezond, maar heft het nadeel van het vele zitten niet op. Wat wel uitmaakt, is gedurende de dag zorgen voor meer beweegmomenten. Beweeg bijvoorbeeld elk dagdeel 10-15 minuten, waarbij je elk half uur zitten afwisselt met minimaal 2 minuten wandelen of wat oefeningen doen. Zet niet alles binnen handbereik, maar zorg ervoor dat je aanleidingen hebt om van je stoel / bank te komen.

  Blijven trainen
  Tot de industriële revolutie moest de ‘oermens’ altijd veel ­lopen, springen, klimmen en zware lasten dragen om te kunnen overleven. Bewegen was een noodzaak. Ons lichaam en genen zijn nog steeds ‘geprogrammeerd’ op deze leefwijze. Hoe meer we hiervan afwijken, hoe meer ons lichaam vroeg of laat gaat protesteren en je gezondheidsklachten krijgt. Willen we goed voor ons lichaam zorgen, dan doen we er verstandig aan om, ondanks alle technologische ontwikkelingen, onze conditie, souplesse en spierkracht dagelijks te blijven trainen. Zorg ervoor dat het geen sleur wordt, maar wees creatief en zoek naar praktische oplossingen. Neem een hond, doe lopend boodschappen, snijd, rasp en stamp je eten met de hand, speel en beweeg alsof je tiener bent en dans uitbundig op je favoriete muziek.

  Beweeg en geniet ervan
  Wil jij meer bewegen en gezonder leven, maar val je steeds terug in je oude gewoontes en excuses, of heb je een ­duwtje in de rug nodig? Neem dan contact op met Leef Bewust Amersfoort.

  Leave a reply →

Reageer op dit artikel

Cancel reply