Rate this post
 • Wat zijn schimmelnagels precies?
  Rate this post

  Schimmelnagels (medische term: onychomycose), of in de volksmond ook wel ‘kalknagels’ genoemd, komen naar schatting bij 30% van de mensen in Europa voor.

  We hebben vele schimmels en schimmelsporen op onze voeten. Maar het daadwerkelijk binnenkomen van deze schimmels gebeurt vooral als de huid, en/of de nagels kwetsbaar of open zijn. Haakjes, wondjes, open voetzolen, huidziekten, slechte doorbloeding, maar ook te veel druk door strakke (sport)schoenen geven een verhoogd risico.
  De schimmel ontstaat door een zuurstofgebrek in de dodehuidlaag (keratinelaag). Vochtige ruimtes geven eerder infecties met gisten (anders dan schimmels), maar natuurlijk: als de huid open is, is ook een badkamer, sauna of zwembad een belangrijke bron van besmetting. De huid onder de nagel wordt besmet met de schimmel. Die wordt vervolgens doorgegeven aan de nagel. Het ziet er niet mooi uit en je besmet gemakkelijk anderen met dezelfde open huid.

  Wat helpt niet?
  Medicatie tegen schimmelnagels geven een hoog risico op nare bijwerkingen als misselijkheid, geelzucht, galweg afsluiting enzovoort. Bij 25-30% van de schimmelnagels werken antischimmelpillen bovendien niet. Ook als de schimmelnagel wel geneest, is de kans groot dat deze weer terugkomt. Antischimmelpillen kunnen ook de werking van sommige medicijnen versterken (bijvoorbeeld van antidepressiva, bloedverdunners, bepaalde hartmedicijnen), en daarom worden ze door artsen niet graag meer voorgeschreven.
  Er zijn ook huis-, tuin- en keukensmeersels (waar veel reclame voor wordt gemaakt), maar ook deze werken meestal totaal niet. Voor een goede behandeling is meer nodig.

  De juiste lasers
  Medio 2012 werd lasertherapie bij schimmelnagels geïntroduceerd in Nederland. Onlangs heeft de minister van VWS aangekondigd meer regels te zullen maken voor wie er met lasers en IPL-apparatuur mogen werken. In september was onder andere tijdens ‘TROS Radar’ te zien welke schade kan worden aangericht door behandelaars zonder opleiding met medische laser- en lichtapparatuur. Laser Skin Clinics® heeft aan de uitzending meegewerkt en was ook in beeld. Bij Laser Skin Clinics werken uitsluitend (para)medisch opgeleide professionals.
  Schimmelnagels kunnen dan ook sinds bijna 2 jaar, bij Laser Skin Clinics®, na de juiste diagnose (er wordt altijd eerst een stukje weefsel onderzocht in het laboratorium van het ziekenhuis), uitstekend behandeld worden met de laser. Daarmee zijn wij een van de meest ervaren behandelaars op dit moment in Nederland.

  Gezonde uitgroei
  91% van de behandelde patiënten heeft bij ons na 3 maanden een gezonde uitgroei van de nagels. Uiteindelijk geneest 70% van deze nare aandoening, onder andere omdat bij ons een goede thuiszorg, advies en controles standaard behoren bij het hele behandeltraject.
  Niet elk laserapparaat is hiervoor echt geschikt. Er is in Nederland maar één laser tegen schimmelnagels met de juiste ‘FDA-approval’ voor deze indicatie, en dat is de PinPointe footlaser. Alleen deze laser kan de juiste temperatuur opbouwen in de huid, waardoor de schimmel niet zal overleven. Deze laser is bij ons permanent in huis; u kunt daarom altijd bij ons terecht. Vraag een vrijblijvend consult aan, bij ons altijd gratis!

  Leave a reply →

Reageer op dit artikel

Cancel reply