Jouw regio: ,
Wijzig regio
Jouw regio: nog niet opgegeven
Wijzig regio
 • ‘We zijn er voor iedereen die geraakt is door kanker’

  Kanker is een ingrijpende ziekte die je wereld op z’n kop zet. Er is verdriet, angst en onzekerheid. Dan is het goed dat er een plek is waar ze je begrijpen.

  Aan het begin van de Westerweg in Alkmaar, net voorbij de rotonde, staat een huis met een opvallend rode deur en dito naamplaat. Het is ‘t Praethuys, inloophuis voor mensen met kanker en hun naasten. Het is een plek waar je vorm kunt geven aan wat je dan bezighoudt. Je bent er welkom. Jij, maar ook je partner, je kinderen en je kleinkinderen. Je kunt er naar themamiddagen, een massage krijgen, lotgenoten ontmoeten en – vooral als je jong bent - knutselen, kletsen en chillen. Maar je kunt er ook tijdens openingsuren zomaar binnenlopen om informatie te halen, of om bij een kop koffie je verhaal te doen.

  ‘Ik zeg altijd dat we er zijn voor iedereen die geráákt is door kanker’, zegt Tanja Schipper. Ze is sinds 1 augustus 2017 coördinator van ‘t Praethuys, als opvolgster van Nel Kleverlaan, die het inloophuis ruim twaalf jaar heeft geleid. ‘Het woord ‘geraakt’ drukt al een beetje uit wat de ziekte met je doet, of je nu zelf ziek bent of dat het je man of vrouw, vader, moeder, dochter, zoon of vriend betreft.’ Tanja weet waarover ze praat: ze is al bijna dertig jaar werkzaam binnen het Alkmaarse ziekenhuis, dat nu Noordwest heet. Sinds kort combineert ze haar baan als oncologieverpleegkundige met het coördinatorschap van ‘t Praethuys. Het ziekenhuis en ‘t Praethuys vullen elkaar aan, is haar ervaring.

  Iets extra’s
  ‘Tot zo’n tien, vijftien jaar geleden deden we het als oncologieverpleegkundigen min of meer ‘alleen’. Nu hoeft dat niet meer. Binnen de oncologische zorg in en buiten het ziekenhuis is al heel veel verbeterd, maar ‘t Praethuys blijft iets extra’s bieden, dankzij de zeer goede, professionele vrijwilligers. Of het nu gaat om het luisterend oor, het begeleiden van groepen of het bewerken van speksteen, om maar enkele van de activiteiten te noemen.’

  Oók voor partners
  Als je partner, kind, broer of zus kanker heeft, staat ook jouw leven op z’n kop. Ook jij bent bang en verdrietig. Je voelt je waarschijnlijk machteloos, maar wilt tegelijkertijd sterk zijn voor de ander. Soms ga je daarbij over je eigen grenzen. En wie is er dan voor jou?
  ‘t Praethuys is óók voor naasten. Misschien wil je vertellen wat er gaande is, heb je vragen of ben je op zoek naar informatie. Voel je welkom om binnen te komen.

  ‘t Praethuys is ook een plek waar nabestaanden elkaar vinden. Ze kijken terug, maar ook vooruit. Ze zijn elkaar tot steun en proberen samen de draad weer op te pakken.

  De rode deur van ‘t Praethuys staat open van maandag tot en met donderdag van 10.00 tot 16.30 uur, zodat iedereen die daar behoefte aan heeft zonder afspraak kan binnenlopen.

  Leave a reply →

Reageer op dit artikel

Cancel reply