Jouw regio: ,
Wijzig regio
Jouw regio: nog niet opgegeven
Wijzig regio
Rate this post
 • ‘We konden eindelijk weer naar elkaar luisteren’
  Rate this post

  Een jaar geleden gingen Corry (50) en haar partner uit elkaar. Daarmee viel het gezin voor hun kinderen ook uit elkaar. Corry: ‘Maandenlang werd ik geleefd. Eigenlijk was ik alleen maar bezig met overleven. Er moesten allemaal belangrijke beslissingen gemaakt worden, die ik amper kon overzien, maar Muriël heeft het gelukkig allemaal goed kunnen begeleiden.’

  ‘Mijn ex en ik waren het erover eens dat het gezin voorop stond. Je kunt een echtscheiding wel via een advocaat en de rechtbank regelen, maar dat is meer op vechtbasis. Met mediation wordt er gekeken wat het beste is voor het gezin zelf. Via een kennis zijn we op Muriël Bosgra van Klein & Groot Mediation gewezen. We hebben haar website bekeken, haar vervolgens gebeld en er was meteen een klik. Wat ik vooral heel mooi vond aan de hele begeleiding is dat we voor het eerst sinds lange tijd weer naar elkaar konden luisteren. Thuis lukte dat niet, dan kwam er meteen ruzie, maar bij haar werd de ander gewoon verzocht om stil te zijn. Het was heerlijk om te merken dat je kon praten terwijl de ander gewoon luisterde!’

  Rollercoaster
  ‘We zaten in een rollercoaster’, vervolgt Corry haar verhaal. ‘Ik vond het heel moeilijk om beslissingen te nemen die toch nodig zijn. Je hoort weleens dat scheiden mode is, maar daar snap ik geen bal van. Dat mensen dat ‘zomaar’ kunnen! Je wordt letterlijk helemaal uit elkaar getrokken. Ik ben dan ook nog eens het type dat met haar gevoel heel erg met haar ex meegaat en daarbij het belang van de kinderen soms uit het oog verliest. En het is fijn dat Muriël dat echt bewaakte. Zo besloten we bijvoorbeeld dat we wat de kinderen betrof, voor fifty fifty zouden gaan. De ene helft van de tijd zouden ze bij mij zijn en de andere helft bij mijn ex. Ik vond het zielig voor hem als hij ze nu ineens minder vaak zou zien. Hij is en blijft immers gewoon hun vader. Maar daarbij ging ik voorbij aan de gevoelens van de kinderen.’

  Uitpraten zonder ruzie
  ‘Het was heel fijn dat mijn broer en ik samen een gesprek met Muriël hebben gehad’, vertelt Corry’s 15-jarige dochter. ‘Daarbij konden we alles zeggen wat voor ons belangrijk was. Later gingen we met zijn allen, dus ook met mijn ouders erbij, in gesprek. Als ik dan iets zei dat één van mijn ouders niet leuk vond, en daar werd meteen door hen op gereageerd, zei Muriël dat ze me moesten laten uitpraten. Dat was wel heel fijn, want daar kon je dan echt je probleem kwijt, zonder dat er ruzie werd gemaakt.’

  Evaluatie
  In de loop van de tijd werd duidelijk dat Claudia de getroffen regeling, om evenveel tijd bij haar vader als haar moeder te zijn, niet fijn vond. ‘Ik was gewoon liever bij mama. Ik vond het echter heel moeilijk om dat tegen hem te zeggen’, vertelt Claudia. Corry: ‘Gelukkig hadden we de afspraken dusdanig opgesteld, dat er na een halfjaar een evaluatie zou plaatsvinden, zodat dit besproken kon worden.’

  Bezoekregeling
  ‘Muriël heeft toen de aanzet gegeven dat er een nieuwe regeling kwam’, valt Claudia haar moeder bij. ‘Ik was eigenlijk bang dat hij boos zou worden, maar hij bleef best wel rustig. Ik denk dat mijn moeder het er lastiger mee had. Ik woon nu voornamelijk bij mama en ben één weekend in de veertien dagen bij papa.’

  Aanrader
  ‘Ik zou Muriël zeker bij een ander aanraden’, besluit Corry beslist. ‘Ze is heel laagdrempelig, open, sociaal en je kunt haar altijd appen als je ergens mee zit. Ze is een heel warme persoonlijkheid. En het is ook fijn dat zij een collega heeft die het hele financiële gedeelte en het convenant afhandelt. Alles onder één dak, zodat het allemaal goed geregeld is.’

  Onderscheidend
  Muriël: ‘Ik vind het belangrijk om kinderen écht voorop te stellen en dat zie je terug in de naam van mijn bedrijf: Klein & Groot Mediation. Voor kinderen kan het behoorlijk traumatisch zijn als ouders een punt achter hun relatie zetten. Onderschat de dynamiek van een echtscheiding niet. Bij mij hebben de kinderen daarom ook een stem. Voor hen is het belangrijk om de ruimte te krijgen om hun verhaal te doen. Met iemand te kunnen praten die niet hun vader of moeder is. Kinderen houden altijd rekening met de gevoelens van hun ouders. Maar juist door hun stem te horen, kun je veel problemen voorkomen in de toekomst.’

  Leave a reply →

Reageer op dit artikel

Cancel reply