Jouw regio: ,
Wijzig regio
Jouw regio: nog niet opgegeven
Wijzig regio
Rate this post
 • ‘We voelen ons hier ondersteund’
  Rate this post

  ‘We zijn voor het eerst ouders geworden; dan is alles nieuw. Daarom was het zo fijn dat de begeleiding hier zo goed was.’ Aan het woord is Jan Willem Leunk. Samen met zijn vrouw vertelt hij over de eerste week van hun zoontje, dat in Rijnstate is geboren.

  De bevalling verliep normaal, maar tijdens het laatste deel ging het onverwacht minder goed en kreeg Louk zuurstoftekort. Jan Willem: ‘Toen hij geboren was, lag hij er slapjes bij, ademde moeilijk en zag blauw. Heel eventjes heeft hij nog bij Melissa gelegen, maar moest toen direct naar de High Care. Ik ben met hem meegegaan.’

  De toestand van hun kersverse zoontje was vooral de eerste dag zorgwekkend, vanwege de onzekerheid of er schade was aan zijn organen of hersenen. ‘Toen ze dat vertelden, ging ik wel even door de grond’, zegt Jan Willem. ‘En toen ze daarna zeiden dat mijn vrouw naar de operatiekamer ging, omdat de nageboorte niet goed ging, voelde ik me helemaal ellendig.’

  Elke dag een beetje beter
  Om uit te sluiten dat Louk schade had opgelopen, werd
  hij 24 uur nauwlettend geobserveerd en onderzocht. Het wachten op de uitslag was zenuwslopend. ‘Ik ben ergens wel blij dat ik van het allereerste begin minder heb meegekregen dan Jan Willem’, blikt Melissa terug. ‘Ik zat nog onder de adrenaline van de bevalling en kreeg nog een kleine ingreep. Maar toen ik Louk de eerste keer op de High Care zag, met al die slangetjes, dacht ik: het is écht een ziek kindje.’ Gelukkig pakte het onderzoek positief uit: Louk heeft geen beschadiging opgelopen.

  Bijna alsof je thuis bent
  In de eerste week ging het elke dag ietsje beter met Louk. Na een week mocht hij naar huis. ‘Ik ben blij dat ik bij mijn vrouw en zoontje op een gezinskamer kon blijven, ook  ’s nachts’, zegt Jan Willem. ‘Doordat Louk en Melissa op één kamer lagen, hebben we veel verzorging zelf kunnen doen: luiers verschonen, temperaturen, in bad doen; bijna alsof je thuis bent.’ Melissa vult aan: ‘Ook de borstvoeding is in het ziekenhuis al op gang gekomen. Ik had eigenlijk niet meer verwacht dat dit nog zou lukken. De samenwerking tussen Verloskunde en Neonatologie vind ik heel goed. Ze waren erg behulpzaam en positief. Daardoor voelden we ons echt ondersteund. Ik heb Louk in die eerste week zien groeien van een zieke naar een gewone, gezonde baby!’

  Meer weten?
  Rijnstate organiseert regelmatig informatiedagen voor zwangeren en hun partners. Kijk op www.rijnstate.nl/bevallen.

  Leave a reply →

Reageer op dit artikel

Cancel reply