Jouw regio: ,
Wijzig regio
Jouw regio: nog niet opgegeven
Wijzig regio
Rate this post
 • ‘Ik doe weer alles met mijn kinderen’
  Rate this post

  Van die ‘besefmomenten’. Zo noemt Esther van Vuuren (33) belangrijke gebeurtenissen in haar strijd tegen haar overgewicht. Het eerste moment was een gesprek tussen haar moeder en tante. Het andere was het passen van een leuke jurk. 

  Esther begon met lijnen op de middelbare school en is dit daarna blijven doen. Na twee zwangerschappen, waardoor ze extra was aangekomen, hoorde ze haar moeder en tante op een dag over lijnen praten. ‘Toen besefte ik ineens dat overgewicht echt bij ons in de familie zit en dat ik niet op mijn zestigste nog zoveel met lijnen bezig wilde zijn.’

  ‘Wat als ik niets doe?’
  Esther overlegde eerst met haar huisarts of een operatie iets voor haar kon zijn. Ze las zich goed in en sprak met een oud-collega die een maagverkleinende operatie had ondergaan. ‘Ik wist daardoor hoe zwaar het kan zijn. Toch wilde ik het, want mijn gezondheid is het aller­belangrijkste. Ik dacht ook telkens: Wat als ik niets doe? Dan blijf ik mijn leven lang lijnen!’ Een intensieve periode volgde, die begon met de screening. ‘Best een moeilijke dag’, herinnert Esther zich, ‘want ik voelde me niet zelfverzekerd. Voor de uitslag was ik zenuwachtig.’

  Met de dag beter
  Nu alweer bijna twee jaar geleden vond de operatie plaats. Esther had hulp geregeld voor de zorg voor haar twee dochters, omdat ze de eerste weken niet mocht tillen. Toch viel het in het begin niet mee: ‘Ik weet nog dat ik onrustig wakker werd uit de operatie en de eerste dagen last had van het gas dat ze tijdens de operatie in de buik spuiten. Maar daarna ging het met de dag beter.’ Na de gastric bypass viel zij het eerste jaar 45 kilo af. Daarna bleef haar gewicht stabiel. ‘Ik heb veel meer energie. Als ik met mijn dochters in de speeltuin ben, ga ik mee van de glijbaan.’

  Op hetzelfde gewicht
  Doordat zij haar eetpatroon blijvend veranderde, bleef Esther ook in het tweede jaar na haar operatie op hetzelfde gewicht. ‘Ik eet zes keer per dag en drink niet tijdens het eten, maar apart. Eigenlijk eet ik alles, maar minder. Geen zak chips, maar een handjevol.’ Hoewel Esther blij is met het resultaat van het traject bij Vitalys, heeft het een tijd geduurd voor zij zelf het verschil zag. ‘Een vriendin had een nieuw jurkje, dat ik heel leuk vond. Ze zei: ‘Pas jij eens.’ Ik dacht: ‘Nee, dat is niet voor mij.’ Tot mijn verbazing paste het. Toen besefte ik pas écht dat ik zoveel ben afgevallen!

  Leave a reply →

Reageer op dit artikel

Cancel reply