Rate this post
 • Weer in contact met je lichaam en je gevoel
  Rate this post

  Bij de haptotherapie geeft de aanraking informatie over je gevoelsleven. Het kan daardoor inzicht geven in je bestaan; hoe je je hebt ontwikkeld en over hoe je nu in het leven staat.

  Datgene wat je lichaam je vertelt of laat voelen, wordt door veel mensen gemakkelijk overgeslagen of onbelangrijk gevonden. We zijn geneigd om geen acht meer te slaan op signalen van ons lijf, omdat we daar bijvoorbeeld geen tijd meer voor hebben. We luisteren over het algemeen niet naar onze gevoelsmatige behoeften, omdat we dat hebben afgeleerd of onverstandig vinden. De gerichtheid op effect, op snelheid en op verstandelijkheid overheersen dan het gevoelsmatige. Dit kan leiden tot onbegrepen psychische en lichamelijke klachten. De therapie streeft naar balans ­tussen het verstand en het gevoel en streeft ernaar deze twee met elkaar te verbinden.

  Indicaties haptotherapie:
  – het gevoel hebben niet lekker in je vel te zitten. Onvrede met een bestaande situatie. Niet weten wat je bezielt of wat je wilt.
  – verlies van vertrouwen in je eigen functioneren ten gevolge van pijn, langdurige lichamelijke of geestelijke overbelasting.
  – lichamelijke klachten met een mogelijke ­psycho­somatische oorzaak
  – stress, overspannenheid, tekort aan energie
  – burn-out
  – relationele problemen
  – moeite met intimiteit en nabijheid
  – verwerkingsproblematiek na een verlies, ziekte of trauma

  Haptonomische zwangerschapsbegeleiding
  Samen met je partner leer je door middel van aanraken in contact te komen met jullie ongeboren kind. Al vroeg in de zwangerschap kan de baby verschillende aanrakingen herkennen. Een liefdevolle hand zal het kindje herkennen en er zich in koesteren. Zelf word je gevoeliger voor de signalen van je lichaam en de signalen van het kindje. Je partner wordt meer betrokken bij de zwangerschap en heeft bij de bevalling een actieve rol in de begeleiding bij de bevalling.
  Niemand zal ontkennen dat bevallen pijn doet. In deze begeleiding wordt geoefend hoe de pijn tegemoet te treden.

  Indicaties:
  – voor alle aanstaande ouders
  – als aanvulling op begeleiding van verloskundige of ­gynaecoloog

  In het bijzonder bij:
  – angst voor zwangerschap en bevalling
  – negatieve ervaringen bij vorige zwangerschap en bevalling
  – moeite om tijd en aandacht te vinden voor het bewust beleven van de zwangerschap

  Leave a reply →

Reageer op dit artikel

Cancel reply