Jouw regio: ,
Wijzig regio
Jouw regio: nog niet opgegeven
Wijzig regio
Rate this post
  • Weer op de been na een ernstige ziekte
    Rate this post

    Kinderen en jongeren met klachten na een ernstige ziekte of na een grote operatie worden vaak in de tweede lijn behandeld. Door de verbeterde diagnostiek en therapie is de kans dat kinderen / jongeren die bijvoorbeeld kanker overleven sterk ­toegenomen. Door de verbeterde prognose melden zij zich nu ook in het revalidatiecentrum en in de eerste lijn.

    Kinderen en jongeren melden zich vaak in de fysio­therapiepraktijk met de wens om weer op de been gezet te worden. De problemen kunnen divers zijn: neurologische verschijnselen, stoornissen in het bewegingsapparaat en een verminderde conditie. Na de behandeling in het ziekenhuis worden hoog­intensieve activiteiten (zoals rennen) vermeden. Vaak halen ze niet de algemene richtlijn voor fysieke activiteit van iedere dag. Er is vaak nog angst, zowel bij het kind / de jongere als bij de ouders. De impact op hun leven is enorm: er is vaak ernstig schoolverzuim, sociale isolatie en fysieke achteruitgang. Binnen het gezin kunnen spanningen zijn ontstaan.

    De problemen kunnen onderverdeeld worden in twee stoornissen:
    – stoornissen die ontstaan zijn door de ziekte
    – stoornissen die ontstaan zijn door
    de behandeling

    Hoe jonger het kind waarbij de ziekte zich manifesteert, des te groter de gevolgen voor de ontwikkeling van het kind. Vanwege de problemen (de ziekte) ervaren de kinderen tijdens en na hun behandeling beperkingen in hun fysieke functioneren. De verschillende aandoeningen en behandelingen leiden tot verminderde mogelijkheden om fysiek actief te zijn in vergelijking met leeftijdgenoten. Bij kinderen lopen de symptomen na een ernstige ziekte sterk uiteen. Daarom is er geen eenduidige richtlijn voor de kinderfysiotherapiebehandeling. Wel spelen een aantal factoren een rol bij de behandeling.

    Motorische vaardigheden
    De kinderfysiotherapeut kan bij de eerste ontmoeting een indruk krijgen van de motorische vaardigheden van het kind. Wanneer het duidelijk is, wordt dit in de kinderfysiotherapeutische status vastgelegd, zodat vooruitgang of achteruitgang gesignaleerd wordt. De meetinstrumenten verschillen en zijn afhankelijk van de diverse ziektebeelden. Soms ligt de nadruk op het onderhouden van de mobiliteit en het dagelijks functioneren en niet op trainen. De hoeveelheid energie van het kind is vaak afgenomen. De fysiotherapeutische begeleiding van jongere kinderen bestaat uit uitleg en demonstratie aan ouders over hoe de gewenste activiteiten kunnen worden bevorderd. Oudere kinderen kunnen directer worden benaderd. De fysiotherapeuten van Fysiotherapiepraktijk Barel-van Zee gaan aan de slag om ervoor te zorgen dat het kind en zijn ouders meer zelfvertrouwen, maar vooral weer plezier krijgen in bewegen en activiteiten, en de ouders merken dat het kind plezier beleeft aan de beweegspelletjes samen, of dat het met plezier weer activiteiten oppakt en uitbouwt.

    Emotionele aspecten
    De behandeling van ernstig zieke kinderen is anders vanwege de bijkomende persoonlijke en omgevingsaspecten: de verwerking van de diagnose, de te ondergane therapie / operatie en soms de verminkende operatie.

    Met deze emotionele aspecten houdt de kinderfysiotherapeut rekening, omdat ze een belangrijke rol spelen in het contact met het kind en zijn ouders en hun gedrag.

    De gevoelens waarmee de kinderfysiotherapeut geconfronteerd kan worden bij het kind (en ook de ouders), zijn angst, frustratie, teleurstelling en hulpeloosheid. Het is zaak dat de kinderfysiotherapeut hiermee rekening houdt, omdat dit mede bepaalt of de behandeling kans van slagen heeft.

     

    Leave a reply →

Reageer op dit artikel

Cancel reply