Jouw regio: ,
Wijzig regio
Jouw regio: nog niet opgegeven
Wijzig regio
Rate this post
 • ‘Weer achter het stuur van mijn eigen gezin’
  Rate this post

  ‘De kinderen van mijn man zijn de ene week bij ons en de andere week bij hun moeder. Ik ging steeds meer opzien tegen hun komst. Ik voelde te weinig controle over wat er in mijn eigen huis gebeurde. Alsof ik op de bijrijdersstoel zat van mijn eigen gezin.’ Aldus Eline (36), moeder van Joost (3) en stiefmoeder van Stijn (10) en Ella (8).*

  ‘Als ik dat met mijn man wilde bespreken, eindigde dat steevast in ruzie. Zo ging het niet langer. Mariska leerde ons hierover te praten, zonder verwijten en ruzie. We kunnen nu zelf tot een oplossing komen waarin ieders belang meetelt. Ik ervaar weer controle, voel me rustiger en zie niet meer op tegen de komst van mijn stiefkinderen.’
  Er bestaan veel vooroordelen en onrealistische verwachtingen over samengestelde gezinnen. Dat maakt het er niet gemakkelijker op voor stiefouders. Eén zo’n misverstand is ‘Het ­belang van de kinderen staat voorop’. Stiefmoeder en stiefcoach Mariska Matakupan-Jansen: ‘Kinderen kunnen niet altijd voor zichzelf opkomen, dus het klopt dat je hun belangen goed in het oog moet houden. In mijn praktijk ontmoet ik veel stiefouders die bijna overspannen zijn, omdat ze telkens andermans belangen vooropstellen. Dat houdt niemand vol en dat is voor niemand prettig. Het is dus ook in het belang van de kinderen dat de belangen van de stiefouder meewegen.’

  * In verband met de privacy zijn de namen veranderd

  Leave a reply →

Reageer op dit artikel

Cancel reply