Jouw regio: ,
Wijzig regio
Jouw regio: nog niet opgegeven
Wijzig regio
Rate this post
 • Weer terug in je eigen kracht
  Rate this post

  In het stuk van Marjan van Minnen heb je kunnen lezen dat een ingrijpende gebeurtenis je nog jarenlang kan bezighouden en bijvoorbeeld nachtmerries of angsten kan geven. Gelukkig voor Marjan heeft ze met succes EMDR gevolgd.

  Hoe werkt het? Een gebeurtenis kan een trauma worden, als die niet via het natuurlijke verwerkingssysteem verwerkt wordt. Bij EMDR denk je terug aan de gebeurtenis en krijg je tegelijkertijd veel afleiding door middel van het kijken naar een lichtbalk, het horen van piepjes of het voelen van trillingen in je handen. Beide doen een beroep op je werkgeheugen. De afleiding ‘wint’ in aandacht en de negatieve lading wordt losgekoppeld van de gebeurtenis. Hierdoor zal de herinnering opgeruimd kunnen worden en je zult niet weer overspoeld worden door de vervelende emotionele lading.
  EMDR werkt niet alleen bij trauma’s, maar kan voor meerdere problemen worden ingezet, zoals een negatief zelfbeeld, specifieke angsten of verslaving. Met EMDR kom je weer in je eigen kracht!

  Het mooie van EMDR is dat je niet gelijk alle nare details op tafel hoeft te leggen. EMDR kan ook plaatsvinden zonder dat ik alles heel specifiek weet. Dat kan eventueel later, als de emotionele lading verminderd is. De methode werkt relatief snel: het kan zijn dat je na enkele sessies al geholpen bent, afhankelijk van de hoeveelheid en zwaarte van de problemen. Voordat je start met EMDR, zal een therapeut eerst een goede inschatting maken.

  Lichaam
  Naast EMDR zet ik, als lichaamsgericht werkend psycholoog, tijdens een traumabehandeling ook vaak lichaams­gerichte interventies in. Je lichaam heeft een eigen rol in een gebeurtenis. Soms weet je hoofd al dat het weer veilig is, maar je lijf nog niet. Door die interventies kan het lichaam zich ook weer als veilig ervaren.

  In principe wordt een trauma-/ EMDR-behandeling vergoed vanuit de basisverzekering. Kijk in je polis voor de precieze voorwaarden, of vraag je zorgverzekeraar / therapeut. Voor meer informatie kun je ook kijken op www.emdr.nl.

  Leave a reply →

Reageer op dit artikel

Cancel reply