Jouw regio: ,
Wijzig regio
Jouw regio: nog niet opgegeven
Wijzig regio
Rate this post
  • Weer verder, ondanks rouw en verlies
    Rate this post

    Bij begrippen als ‘rouw’ en ‘verlies’ ben je in eerste instantie geneigd om aan de gevoelens te denken die je overspoelen wanneer een dierbare is overleden. Maar heb je er ook weleens bij stilgestaan dat je ook met dit soort emoties geconfronteerd kunt worden wanneer je bijvoorbeeld ontslagen wordt, een ernstige ziekte krijgt of hebt gehad, bij een echtscheiding of na een miskraam?

    In de eerste periode na zo’n heftige gebeurtenis is er vaak nog genoeg aandacht en begrip van je omgeving, maar op een gegeven moment word je toch wel weer geacht om je oude leventje weer op te pakken. Het leven gaat immers door, nietwaar? Maar wat nu als je geen idee hebt hoe en waar je moet beginnen en je de mensen om je heen niet meer ‘lastig wilt vallen’ met wat jou bezighoudt? Als je het gevoel krijgt dat ze het wel een beetje gehad hebben met jouw verhalen hou je het maar liever voor jezelf en praat je er niet meer over. Maar daarmee lijkt jouw verdriet alleen maar groter te worden.

    Roeiboot
    Lilly Tehubijuluw-Hoppe is moeder van een zoon van bijna 24 en een dochter van 21. Als verliesbegeleider begeleidt ze in haar praktijk cliënten die worstelen met rouw of verlies volgens het duaal procesmodel. ‘Bij rouw zie je steeds een golfbeweging tussen doen en voelen. Sommige mensen ‘doen’ alleen maar, ze vluchten continu het huis uit of zijn altijd bezig om maar niet aan hun verdriet te denken. Het kan ook zijn dat ze alleen maar ‘voelen’ en het liefst de hele dag in bed of op de bank blijven liggen. In de ideale situatie is er een continue golfbeweging tussen die twee situaties. Ik neem daarbij vaak een roeibootje als voorbeeld. Deze heeft twee roeispanen en wanneer je die allebei gebruikt, kom je verder. Doe je dat niet en roei je maar met één spaan, dan blijf je rondjes draaien. Het alleen al bewust worden of ze in hun ‘doen’ of ‘voelen’ zitten, geeft cliënten al zoveel inzicht.’

    Nieuw leven
    Lilly begint altijd met een gratis intakegesprek. ‘Op die manier leer je elkaar alvast een beetje kennen en merk je of er een klik is. Als die er niet is, zal de behandeling ook niet werken, dus dat is heel belangrijk. Bij de eerstvolgende afspraak laat ik de cliënt het hele verhaal vertellen. Ik hoor ook wat er níét gezegd wordt en haal er al snel de punten uit waarmee we gaan werken. Ik heb geen blauwdruk voor mijn behandelingen. Het is altijd maatwerk en ik werk heel intuïtief. Maar het resultaat is dat je je verdriet in je leven leert integreren. Ik neem het verdriet niet van je weg en je oude leventje komt niet meer terug, maar je kunt wel weer verder met je nieuwe leven.

    Leave a reply →

Reageer op dit artikel

Cancel reply