Jouw regio: ,
Wijzig regio
Jouw regio: nog niet opgegeven
Wijzig regio
Rate this post
  • Weer vrij kunnen bewegen
    Rate this post

    Na de behandelingen van borstkanker kunnen vrouwen te maken krijgen met ongewenste vochtophopingen. Dit wordt ook wel ‘oedeem’ genoemd. Hierbij gaat het specifiek om lymfoedeem, een probleem dat vaak onderbelicht blijft en vaak laat wordt gesignaleerd.

    Een zwaar en gespannen gevoel in bijvoorbeeld een arm of been, daar is oedeem aan te herkennen. Tevens is de plek vaak dikker. Wanneer oedeem in de benen zit, zie je vaak dat de sok in het been staat. Echter oedeem hoeft niet alleen in een arm of been te zitten. Het kan ook in de borst zitten of onder de oksel. Dit komt vaak voor bij vrouwen na borstkanker. De borst wordt geopereerd en bestraald, en daardoor kan het vocht niet goed weg. Hij voelt daardoor warm en hard aan en geeft pijnklachten. Naast oedeemklachten hebben vrouwen na borstkanker vaak een strak gevoel in de oksel en kunnen ze daardoor hun arm niet meer goed omhoog bewegen. Tevens kan het voorkomen dat de nek- en schouderspieren vastzitten. Ook dit kan door middel van massage en oefeningen verbeteren, waardoor zonder moeite alles weer bewogen kan worden.

    Oedeem behandelen
    De behandeling van oedeem bestaat vaak uit een combinatie van manuele lymfdrainage, ambulante compressietherapie, bewegingsoefeningen en het aanmeten van therapeutische elastische kousen. Manuele lymfedrainage is een massagetechniek waarbij door zacht pompende bewegingen de vochtopname door de lymfvaten wordt gestimuleerd, waardoor deze beter en sneller gaan werken. Hierdoor wordt de opname van weefselvocht bevorderd. Om het effect van de massage te behouden, wordt het lichaamsdeel aansluitend gezwachteld. Wanneer de omvang voldoende is afgenomen, kan een therapeutische elastische kous worden aangemeten.

    De nieuwste lymfedrainagetechniek
    Sinds kort maakt PUUR Huidzorg gebruik van de allernieuwste lymfedrainagetechniek: FG-MLD. Deze techniek is ontwikkeld door professor Jean-Paul Belgrado en gebaseerd op fluoroscopie. Door middel van fluoroscopie is het mogelijk gemaakt om gemeenschappelijke lymfatische wegen van verschillende pathologieën te identificeren, wat leidt tot een beter begrip van het lymfestelsel en de daaropvolgende drainage. Belgrado heeft ook aangetoond welke handgrepen, handcontacten, handbewegingen en druk nodig zijn voor een effectieve drainage van het lymfatische systeem.

    Over Manon Verkerk
    Manon Verkerk heeft een vierjarige HBO-opleiding gevolgd tot huidtherapeute. Inmiddels is ze al 13 jaar huidtherapeute, en heeft ze veel ervaring in het behandelen van cliënten met allerlei huidklachten. PUUR Huidzorg bestaat nu 8 jaar. Manon staat geregistreerd in het Kwaliteitsregister Paramedici, en is lid van de Nederlandse Vereniging van Huidtherapeuten.
    Een huidtherapeut behandelt meestal op verwijzing van huisarts of specialist, maar het is ook mogelijk om zelf een afspraak te maken. Voor een (gedeeltelijke) vergoeding via je ziektekostenverzekering heb je meestal wel een verwijzing nodig.

    Leave a reply →

Reageer op dit artikel

Cancel reply