Jouw regio: ,
Wijzig regio
Jouw regio: nog niet opgegeven
Wijzig regio
 • ‘Ik kan weer zelf mijn jas aantrekken!’

  Mijn klachten begonnen anderhalf jaar geleden. Ik kreeg eerst wat last van mijn arm, wat later een tennisarm werd, en uiteindelijk mondde het uit in een frozen shoulder en nekklachten. Ik kon op het laatst echt helemaal niks meer. Met de meest eenvoudige, dagelijkse handelingen, zoals mijn jas aantrekken of de veiligheidsriem omdoen, had ik hulp nodig. Het beperkte me behoorlijk in mijn doen en laten. Elke beweging was ontzettend pijnlijk en mijn arm zat helemaal vast. Doordat ik met links maar weinig meer kon, ging ik alles met rechts compenseren, waardoor ik aan die kant ook klachten kreeg.

  In die anderhalf jaar heb ik van alles geprobeerd, maar er was niets wat aansloeg bij mij. Ik zat ook nog eens midden in een ontslagperiode en elke keer ging alles toch weer helemaal vastzitten in mijn nek. Ik kende Wim Maulany via mijn werk en ik hoorde heel positieve berichten over hem. Ik wist niet exact wat hij precies deed, maar ik had duidelijk een andere ingang nodig en heb contact met hem opgenomen.

  We zijn eerst begonnen met wekelijkse behandelingen waarin hij volgens een bepaalde opbouw heel voorzichtig masseerde en ontdekte waar mijn spieren vastzaten. Het klinkt misschien gek, maar hij ‘begreep’ mijn spieren, waardoor ik me bewust ben gaan worden waar mijn spieren precies vastzaten.
  Na een behandeling gehad te hebben, ben ik op een gegeven moment ook gestart met de Tai-chi lessen die Wim combineert met Yi-lessen. Eerlijk is eerlijk, in het begin vond ik het heel moeilijk, maar daar moest ik gewoon even doorheen. Inmiddels vind ik de lessen erg prettig. Ze zijn voor mij heel verrijkend. Het is echt een manier om je bewust te worden van de verborgen spanningen in je lichaam. Tijdens de les ben je heel intens met jezelf bezig, maar in je dagelijks leven heb je er ook heel veel aan. Het ondersteunt je lichaam in het ontspannen staan; je krijgt een veel bewustere houding naar je spieren toe. En mijn frozen shoulder en nekklachten? Ik kan mijn arm weer bewegen en gewoon weer zelf mijn jas aantrekken. Dat is ook dat stukje ‘loslaten’ dat je in Wims lessen leert.

  – Lisette Eben

  Leave a reply →

Reageer op dit artikel

Cancel reply