Jouw regio: ,
Wijzig regio
Jouw regio: nog niet opgegeven
Wijzig regio
Rate this post
 • ‘Wees eerlijk, maar wél op het niveau van je kind’
  Rate this post

  Er is veel ondersteuning voor kankerpatiënten, maar een stuk minder voor de partner en de kinderen. Kinder- en gezinscoach Marjo Andringa-Wobma ontdekte dit toen zij in 2012 zelf borstkanker kreeg. ‘In die tijd zat ik veel thuis en had ik tussen de behandelingen door tijd om zaken te overdenken. Ik realiseerde me dat er net als mij veel vrouwen met kanker, en hun gezin, tegen dezelfde problemen aanlopen. Ik besloot mijn ervaring met borstkanker te combineren met mijn professie als coach.’

  Inzicht met poppetjes
  Marjo vertelt verder: ‘Inmiddels coach ik onder andere kinderen waarvan één van de ouders kanker heeft. Ik leer hen omgaan met de heftige emoties die bij ziekte of overlijden van een ouder naar boven komen. Door mijn eigen ervaring met kanker merk ik dat ik anders bij een gezin binnenstap. Ik voel snel aan waar de problemen liggen en kan daardoor goed inspelen op de behoeften van ieder gezinslid. Ik werk hierbij onder andere met de POPtalk, waarmee ik met Playmobilpoppetjes letterlijk in beeld breng wat er speelt.’

  ‘Omdat het vaak jonge kinderen betreft, kan ik niet zonder de ouders; zij zijn expert op het gebied van hun eigen kinderen. In mijn coachingsmethode heb ik altijd twee hoofdregels: de eerste is ‘blijf opvoeden’.
  Ga niet de moeilijke situatie compenseren met een lossere opvoeding. Juist de structuur en de duidelijkheid geven houvast voor de kinderen, want er is al zoveel anders in hun leven. De tweede regel is ‘wees eerlijk’, maar wél op het niveau van het kind. Hiermee leg je de basis voor vertrouwen en bouw je een sterkere band op. Kinderen mogen best zien dat jij het soms moeilijk hebt, zolang je uitlegt dat dat door je ziekte komt en het niks met je kind te maken heeft’, aldus Marjo.

  Steviger in je schoenen
  Naast gezinnen waarin kanker voorkomt, coach ik kinderen en hun ouders met hulpvragen op het gebied van faalangst, leer- en gedragsproblematiek, echtscheidingssituaties en omgaan met boosheid. Daarbij bied ik altijd maatwerk. Dat kan ook niet anders, want ieder mens en iedere situatie is anders. Het belang van het kind en het gezin staan voor mij altijd voorop. Als ik een kind weer zie glimlachen en ik merk dat het gegroeid is en steviger in zijn schoenen staat, dan geeft me dat veel voldoening. Daar doe ik het voor!

  Leave a reply →

Reageer op dit artikel

Cancel reply