De kosten van de gezondheidszorg rijzen de pan uit. De overheid roept ons op om gezonder te gaan leven, om ziektes te voorkomen. Maar heel veel mensen weten niet hoe het met de eigen gezondheid is gesteld. Het is dan verstandig om ons regelmatig preventief te laten testen. Dat kan bij Praktijk Blaauw in Zoetermeer.
Jan Blaauw van Praktijk Blaauw heeft twee apparaten tot zijn beschikking die op een eenvoudige en betrouwbare manier allerlei informatie kunnen geven over de gezondheidstoestand. Het eerste apparaat is de AGE Reader, een Nederlandse uitvinding. Hiermee kan de mate van vaatschade door ‘AGEs’ (‘Advanced Glycation End products’, oftewel ‘voortgeschreden versuikerings-eindproducten’) worden opgespoord in de huid. AGEs kunnen ontstaan door schadelijke producten of door een reactie van suikers met eiwitten, wanneer de producten niet door het lichaam worden afgevoerd. AGEs kunnen een voorbode van bepaalde ziektebeelden zijn: hart- en vaatziekten, Alzheimer, nieraandoeningen en oogziekten. Dit komt doordat deze AGE’s zich hechten aan bindingseiwitten op cellen in het lichaam waarvan de AGE-receptor (RAGE) de belangrijkste is.
Deze AGEs vinden hun oorsprong dus deels in voeding en deels in het lichaam, door bepaalde lichaamsprocessen.
Diabetes
AGEs zijn ook verantwoordelijk voor ‘crosslinking’: ze verstevigen in negatieve zin de bestanddelen in de weefsels, wat leidt tot veroudering, rimpels en complcaties bij diabetes: meer stijfheid van de gewrichten, oogziekten en zelfs blindheid.
Professor C. Schalkwijk stelt dat glucoseopname afhankelijk is van insuline, behalve bij endotheelcellen in de vaatwand. Hierin zullen bij een groter aanbod van glucose de glucoseconcentraties in de vaatwand toenemen. ‘De zoete inval’ komt ook bij deze professor vandaan. Maar dit gebeuren heeft consequenties. Door te hoge concentraties glucose krijg je glucoseafbraakproducten zoals methylglyoxal als bron voor versuikering. Deze is in staat om nog sneller dan glucose ‘eiwitten te laten versuikeren’. Versuikering gaat verder dan alleen in diabetes.
Met de AGE Reader is al in een vroeg stadium te bekijken of een cliënt diabetes kan krijgen of een bestaande diabeet goed is ingesteld, zodat die maatregelen kan nemen. In dit geval geldt dus: hoe eerder de meting plaatsvindt, hoe beter!
Werking AGE Reader
De AGE Reader zendt ultraviolette lichtstralen met specifieke frequenties uit (autofluorescentie), die door de AGEs worden teruggekaatst. Het is dus een ‘niet-invasieve’ methode: er wordt niet in het lichaam geprikt. Het apparaat is inmiddels al gebruikt in meer dan 100 wetenschappelijk gepubliceerde gezondheidsonderzoeken. Op het ogenblik wordt bekeken of het apparaat, in een handzamere vorm, ook in huisartsenpraktijken gebruikt kan worden.
Tegengaan van AGEs
Tot nu toe is er nog geen algemeen doeltreffende therapie beschikbaar om de AGEs op te ruimen. Wel is het mogelijk om ze af te remmen of de vorming ervan tegen te gaan met het toedienen van een bepaalde vorm van vitamine B1, curcuma en alfa-liponzuur. Deze bestanddelen moeten dan wel in een bepaalde verhouding en dosering toegediend worden. Bij Praktijk Blaauw kan iedereen terecht voor metingen, advies en behandelingen.
Labgeo
Het tweede apparaat waarover de praktijk beschikt, is de Labgeo. Met dit apparaat wordt, door middel van een vingerprik bloed, de toestand van lever, nieren, alvleesklier en vethuishouding gemeten. Wanneer er afwijkingen worden gevonden, verwijst Jan Blaauw de cliënt eventueel door naar de huisarts.
Snelle uitslag
Het grote voordeel van de AGE Reader en de Labgeo is dat ze gemakkelijk uitvoerbaar zijn en dat het ‘point of care’-testen zijn: de uitslag volgt direct. Bij de AGE Reader is dat binnen een halve minuut, bij de Labgeo binnen 7 minuten.
Het is aan te raden om een preventieve gezondheidstest bijvoorbeeld elk halfjaar te laten uitvoeren.
Een test is zeker aan te raden wanneer u een chronische ziekte heeft en/of medicijnen gebruikt. Met de apparaten is goed na te gaan of de gebruikte medicijnen de juiste invloed hebben. Verder worden de apparaten gebruikt om de behandelingen bij de praktijk zelf te monitoren.
Voedingsadviezen
Het Voedingscentrum geeft allerlei adviezen over verantwoorde voeding, maar slechts 2% van de Nederlanders volgt de adviezen op. Voeding is echter wel medebepalend voor een goede gezondheid. Hoe kunnen we onze voedingsgewoonten beter maken? Waar moeten we onze eetgewoonten aanpassen? Ook voor juiste voedingsadviezen kan iedereen bij de praktijk terecht.
Reageer op dit artikel